Kościół na kozetce. Rozmowy o niełatwej relacji psychologii i wiary

Dojrzała wiara to zgoda na obcowanie z Tajemnicą

Czy psychologia jest wrogiem wiary? A może doprowadzi do tego, że uwierzę głębiej? Czy wyznacznikiem bliskości z Bogiem są emocje? Co Pismo Święte mówi o orientacji seksualnej? Czym jest dojrzała duchowość? Kiedy w mojej wierze więcej jest magii i lęku niż Chrystusa?

Kościół na kozetce to emocjonująca rozmowa o skomplikowanych relacjach między psychologią a religią. Jacek Prusak, jezuita i psychoterapeuta, mierzy się z pytaniami o znaczenie terapii w życiu duchowym, o dojrzałe rozumienie posłuszeństwa Kościołowi i o życie religijne osób homoseksualnych. Autorzy poświęcają również dużo uwagi pedofilii i krzywdom wyrządzonym osobom molestowanym.

W dojrzewanie, pogłębianie wiary wpisane jest, by pozwolić Bogu być Bogiem, a nie tylko powiększoną wersją kogoś, kogo znamy.

Jacek Prusak - jezuita, kierownik Katedry Psychopatologii i Psychoprofilaktyki w Instytucie Psychologii Akademii Ignatianum w Krakowie, psychoterapeuta, publicysta, redaktor ,,Tygodnika Powszechnego" i współpracownik ,,Życia Duchowego". Autor książki Poznaj siebie, spotkasz Boga (2010).

Sławomir Rusin - publicysta, redaktor, opublikował . Kogo boi się diabeł. Rozmowy o egzorcyzmach (2014), Psychoza czy opętanie. Psychologia jungowska wobec wyzwań cywilizacji (wraz z Zenonem Waldemarem Dudkiem, 2017).

Informacje dodatkowe o Kościół na kozetce. Rozmowy o niełatwej relacji psychologii i wiary:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2020-01-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg Literatura faktu

Kup książkę Kościół na kozetce. Rozmowy o niełatwej relacji psychologii i wiary

Kogo boi się diabeł?
Sławomir Rusin 0
Okładka ksiązki - Kogo boi się diabeł?

Opętania i egzorcyzmy - ten temat wzbudza mnóstwo emocji. Niestety, w wielu mediach, a niejednokrotnie i w książkach zamiast rzetelnej wiedzy otrzymujemy...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk