Korporacje transnarodowe

W przemianach zachodzących we współczesnej gospodarce światowej szczególnie ważną rolę odgrywają korporacje transnarodowe (KTN), będące grupą przedsiębiorstw największych i najbardziej ekspansywnych międzynarodowo. Jednocześnie, w celu dostosowania do globalnych przemian technologicznych i ekonomicznych dokonuje się ewolucja samych KTN jako podmiotów konkurujących na rynku światowym oraz inwestujących w wielu krajach. Zasadniczym czynnikiem tej ewolucji jest tworzenie, stosowanie i pomnażanie wiedzy, a tendencje w tym zakresie oddziałują na lokowanie przez KTN inwestycji bezpośrednich, działalność filii zagranicznych oraz wpływ na gospodarki goszczących je krajów. Należy podkreślić, że zagadnienia rozwoju i funkcjonowania zagranicznych filii KTN oraz kompleksowych oddziaływań ZIB na gospodarki krajów macierzystych i goszczących nie były dotychczas szeroko i wnikliwie prezentowane w polskiej literaturze. Książka wnosi aktualną i wartościową wiedzę o KTN do trzech akademickich przedmiotów: Międzynarodowe stosunki ekonomiczne, Biznes międzynarodowy oraz Zarządzanie. Będzie bardzo pomocna w studiowaniu tych przedmiotów, przygotowywaniu prac magisterskich i doktorskich, a także w badaniach naukowych międzynarodowej ekspansji przedsiębiorstw. Sięgną po nią pracownicy i współpracownicy filii KTN oraz krajowych firm działających za granicą, a także instytucji zajmujących się inwestycjami zagranicznymi w Polsce.

Informacje dodatkowe o Korporacje transnarodowe:

Wydawnictwo: PWE
Data wydania: b.d
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 83-208-1670-X

Kup książkę Korporacje transnarodowe

Korporacje transnarodowe - opinie o książce