Koronacja

Kryminał retro wysokiej próby

Pamięci wieku XIX, kiedy to literatura była wielka, wiara w postęp - bezgraniczna, a zbrodnie popełniano i wykrywano ze smakiem tudzież elegancją.

Rok 1894. W Moskwie trwają przygotowania do koronacji cara Mikołaja II. Uroczysty nastrój zakłóca dramatyczne wydarzenie: zostaje porwany małoletni  syn Wielkiego Księcia Georgija Aleksandrowicza. Międzynarodowy nieuchwytny przestępca, zwany doktorem Lindem, w zamian za uwolnienie chłopca żąda "Orłowa", a jest to bezcenny brylant zdobiący carskie berło, a zatem stanowiący narodową świętość. Fandorin, który ściga Linda od lat, wie, że zbrodniarz nie zwykł zostawiać swych ofiar przy życiu. W tej niebezpiecznej przygodzie niepoślednią rolę odegra wierny sługa dworu, Afanasij Ziukin.

Boris Akunin (Grigorij Czchartiszwili), ur. w 1956 r. w Gruzji, od 1958 r. mieszka w Moskwie.  Eseista, tłumacz, autor znanych cykli powieściowych Przygody Erasta Fandorina, Prikluczenija siestry Pielagii (Przygody siostry Pelagii), Prikluczenija magistra (Przygody magistra). Literatura środka, jaką stworzył, wypełniła lukę między wielką literaturą rosyjską a miernymi czytadłami. W 2000 roku ogłoszono go rosyjskim pisarzem roku.

Ósma- po Azazelu, Gambicie tureckim, Lewiatanie, Śmierci Achillesa, Walecie Pikowym , Dekoratorze, Radcy stanu - powieść sensacyjna o przygodach detektywa Erasta Fandorina.

Informacje dodatkowe o Koronacja:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-07-01

Kup książkę Koronacja

Koronacja - opinie o książce

Avatar użytkownika - gocha
gocha
Przeczytane:2015-09-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Akunin już wielokrotnie udowodnił, że jest mistrzem w opisywaniu realiów XIX wieku i wplataniu rzeczywistych wydarzeń w swoje, jakże wciągające, fabuły. Nie inaczej jest tym razem. Znów sprawdzili się bohaterowie, nieco mniej jest w tym tomie zgranego tandemu Fandorin- Masa, ale wynagradza nam to fantastycznie nakreślona postać służącego o dosyć radykalnych zapatrywaniach, narzucającego sobie ascetyczny tryb życia, mającego o sobie wysokie mniemanie i boleśnie konfrontującego te przekonania z rzeczywistością. Złowrogi Lind zdaje się być z kolei literackim hołdem oddanym postaci Jamesa Moriarty'ego złowrogim geniuszem zła, doskonałym w swoim fachu, nieuchwytnym i depczącym naszemu detektywowi po piętach.Głównym motorem akcji są przygotowania do koronacji cara Mikołaja II, w czasie których porwany zostaje jego małoletni kuzyn. Porywacz, tytułujący się doktorem Lindem, za uwolnienie chłopca żąda Orłowa, bezcennego brylantu z berła cara.Finał nie będzie zaskoczeniem dla czytelników obytych z powieścią detektywistyczną, odgadnięcie tożsamości geniusza zła już w połowie książki nie było zbyt trudne, ale w najmniejszym stopniu nie umniejszyło to przyjemności z lektury.
Avatar użytkownika - MagdaMc
MagdaMc
Przeczytane:2019-02-18, Ocena: 4, Przeczytałem,
Śmierć Achillesa
Boris Akunin0
Okładka ksiązki - Śmierć Achillesa

Rok 1882. Po sześcioletnim pobycie w Japonii Fandorin wraca do Rosji. Wkrótce po przybyciu do Moskwy dowiaduje się o śmierci generała Sobolewa. Bohater...

Lewiatan
Boris Akunin0
Okładka ksiązki - Lewiatan

W 1878 roku Paryżem wstrząsnęła sensacyjna wiadomość o "zbrodni stulecia", dokonanej w posiadłości kolekcjonera indyjskich antyków. Aby ukraść cenną statuetkę...