Powieść poetycka Adama Mickiewicza opowiada o konflikcie między Litwą a Krzyżakami. Jej bohaterem jest Litwin - Alf Walter, który jako Konrad Wallenrod podstępem dostaje się do zakonu i zostaje jego wielkim mistrzem. Jego motywacją jest zemsta i doprowadzenie do klęski Krzyżaków. Aby tego dokonać poświęca swoją miłość, życie, a także zdradza zakonników, którzy mu zaufali.
Seria LEKTURY Z OPRACOWANIEM to praktyczna pomoc dla uczniów szkół podstawowych i średnich. Obejmuje ona lektury, których znajomość jest wymagana na egzaminie ósmoklasisty i na maturze. Opracowania - przygotowane przez doświadczonych nauczycieli - uwzględniają podstawę programową i wymagania egzaminacyjne.
Każdy tekst opatrzono notkami na marginesie, które zwracają uwagę na najważniejsze fragmenty lektury.
W opracowaniu znalazły się następujące elementy:
notka o autorze streszczenia: krótkie (całego utworu) i szczegółowe (kolejnych rozdziałów lub części) plan wydarzeń charakterystyka bohaterów problematyka utworu gatunek i rodzaj literacki znane cytaty motywy literackie geneza utworu i/lub wyjaśnienie tytułu przykładowe tematy wypracowań przykładowe zadania egzaminacyjne
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-07-12
Jak to Litwin przechytrzył Krzyżaka (nie, nie pająka).
Tak jak wszystkie inne dzieła Mickiewicza - romans, tragedia osobista i spora doza uczuć wszelakich. Niby nic szczególnie denerwującego, ale chyba zaczynam mieć serdecznie dość romantyzmu, bo irytuje mnie wszystko, co jego dotyczy, w tym rzeczony wieszcz. Ale taka już chyba natura lektur szkolnych: muszą uczniów zamęczać :-)
"Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza, wydany po raz pierwszy w 1834 roku w Paryżu, to arcydzieło polszczyzny, epos narodowy, który stał się dla wielu...
Adam Mickiewicz był jednym z najwybitniejszych przedstawicieli europejskiego romantyzmu. Jego poezję charakteryzował zarówno mistycyzm i sentymentalizm...
Przeczytane:2010-03-14,