Potwierdzona naukowo skuteczność w łagodzeniu objawów.
REWOLUC YJNY PROGRAM ŁAGODZENIA OBJAWÓW IBS, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii i innych chorób przewodu pokarmowego.
PROGRAM DIETY ODMIENIAJĄCEJ ŻYCIE, KTÓRY POMAGA ZWALCZAĆ OBJAWY IBS
Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP, oparta na najnowszych badaniach i o pozytywnych skutkach potwierdzonych medycznie, uczy, jak unikać objawów zespołu jelita drażliwego, a jednocześnie delektować się pysznymi potrawami. Autorzy wyjaśniają, dlaczego produkty spożywcze typu FODMAP, czyli łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry, mogą się przyczyniać do wywoływania objawów IBS oraz dlaczego wprowadzenie prostych zmian w sposobie odżywiania się może ogromnie poprawić twoje samopoczucie. W książce omówiono, jak:
ustalić, które produkty są niepożądane, i ich unikać, dostosować dietę w celu złagodzenia objawów, przygotowywać pyszne posiłki ze składników o niskiej zawartości FODMAP, przygotować się na różne okazje, w tym uroczystości i podróże.Poradnik zawiera 80 łatwych do wykonania przepisów kulinarnych oraz wszystkie potrzebne informacje, które pomogą ci łagodzić objawy, osiągnąć świetne samopoczucie i dobrze się odżywiać.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2023-11-07
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: The Complete Low-FODMAP Diet
Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
,,Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP" to przede wszystkim przeprowadzenie czytelnika przez wszystkie etapy, które prowadzą do zrozumienia tego sposobu żywienia. Skrótowo opisane są najważniejsze aspekty chorób układu pokarmowego i sposobów ich leczenia. Bardzo dokładnie przyglądamy się produktom i ich zawartości cukrów, co może być pomocne przy układaniu własnych jadłospisów. Otrzymujemy także cenne wskazówki dotyczące wprowadzenia tej diety w życie i funkcjonowania na co dzień przy ograniczeniu FODMAP. Co ważne i co chcę podkreślić- wszystko jest naprawdę zrozumiale i prosto opisane. W części drugiej książki otrzymujemy całe mnóstwo przepisów o różnym stopniu trudności, także na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Są tu zarówno przekąski, jak i dania główne, zupy zapiekanki, chleby czy (jak dla mnie najważniejsze) ciastka, ciasta czy nawet lody. A mając wiedzę z części pierwszej każdy przepis też można udoskonalić wedle własnego uznania. Osobiście mam zamiar korzystać z tej książki bardzo często i ogromnie cieszy mnie, że takie pozycje powstają. Nawet jeśli Wy nie macie problemów z układem pokarmowym proszę, polecajcie tę książkę, bo patrząc na statystyki to prawdopodobnie w Waszym otoczeniu jest ktoś, komu ta pozycja bardzo się przyda.