Miniatura literacka, opisująca powstanie nowej nauki o ekspansji kosmosu. Kolonizacjologia będzie miała różne działy, które będą miały za zadanie kształcić przyszłych eksploratorów kosmosu. Według autora podbój przestrzeni kosmicznej jest już tuż tuż. Powinniśmy się zatem do tego odpowiednio przygotować, kształcąc odpowiednio rzesze ludzi odpowiedzialnych za podbój galaktyk. Żeby robili to w sposób cywilizowany w oparciu o zdobyte dotychczas doświadczenia koegzystencji różnych nacji na Ziemi. Jego wizja jest jasna, świetlista, niczym nie zmącona. Pod warunkiem, że kolonizacjologia zdobędzie jak najwięcej zwolenników i że wszyscy zgodnie będą stosować się do litery nauki, jaką zdobędą na uczelniach.
Pan Garkowski jest autorem bardzo młodym, ale zdecydowanym w swoich działaniach. Łatwo nie ustępuje, szuka dróg realizacji samego siebie jako autora książek. Jest to tym ważniejsze dla rynku wydawniczego z powodu właśnie jego młodego wieku.
Goneta wydała już jedną miniaturę w 2011 roku pod tytułem „Konsumpcjonizm współczesny”. „Kolonizacjologia” jest drugą miniaturą e-booka wydaną we współpracy pana Garkowskiego i Gonety.
Informacje dodatkowe o Kolonizacjologia:
Wydawnictwo: Goneta.net