Czy zastanawialiście się kiedyś co faktycznie dzieje się na obozach i koloniach na które wysyłacie swoje dzieci? Książka którą trzymacie w rękach odsłoni przed Wami tajemnice o których do tej pory, być może nie mieliście pojęcia. Znajdziecie tu historie opisane w zabawny, a czasem poważny sposób przez autorkę będącą wieloletnią opiekunką obozów, kolonii i wycieczek.
Data wydania: 2022-02-02
Kategoria: Pedagogika
Tytuł oryginału: Kolonie i obozy czyli skrywana prawda
Język oryginału: Polski
Maria Polańska przychodzi do nas z propozycją książki, która rozjaśni nasza wiedzę odnośnie kolonii.
Zamieszczając w książce wiele ciekawostek, odpowie na pytanie: czym są kolonie i obozy. Dowiemy się także kiedy powstały; kto je zapoczątkował (w tym miejscu byłam bardzo zdziwiona, ponieważ osoba ta pochodzi z moich stron?); czy warto puszczac na nie dzieci.
Jedno jest pewne - jeśli nie wiesz, czy Twoje dziecko jest samodzielne, to kolonie i obozy są zdecydowanie miejscem, które odpowie na Twoje pytanie.
W książce poznamy ciekawe historię pisane z perspektywy wychowawcy, a także uczestnika.
Dowiemy się w jaki sposób zostać wychowawca na obozie.
Podsumowując: ksiazka ma charakter pozycji, która ujawnia tajniki obozów i kolonii. Jest bardzo krótka, co pozytywnie wpływa na jej lekturę. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i obalić panujące mity.
Polecam osobom rządnym przygód ???
Przeczytane:2022-06-02, Ocena: 5, Przeczytałam,
Dzisiaj proponuję książkę pt. "Kolonie i obozy czyli skrywana prawda" autorstwa Marii Polańskiej.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Agrafka
Są to wspomnienia wieloletniej opiekunki obozów i kolonii skierowane do przyszłych wychowawców oraz rodziców. Możemy poznać historię istnienia kolonii, jak zmieniały się warunki na koloniach i obozach w miarę upływu lat. Czy wiecie, że istnieją od 1882?
Znanym propagatorem wyjazdów dzieci i młodzieży na kolonie i obozy był J. Janusz Korczak, także pedagog i wychowawca kolonijny.
Jak zostać wychowawcą? Czy w dzisiejszych czasach zrobienie kursu kolonijnego to kwestia 3 dni? Jak wyglądał pierwszy wyjazd, pierwsze doświadczenia naszej opiekunki?
W jaki sposób trzeba podchodzić do młodzieży, jakie obowiązują zasady, na co zwrócić uwagę w swojej pracy. Nie wszyscy w tej roli się sprawdzają. Obozy i kolonie to nie urlop nad ciepłym morzem, a przede wszystkim praca.
Jedno jest pewne, że obozy i kolonie, to świetna szkoła życia i pierwszy krok do samodzielności, wysyłając tam dzieci rodzice mogą się przekonać jak, je wychowali.
Znajdziecie w książce historie niektórych kolonistów oraz poznacie prawdę i tajemnice kolonii i obozów. Zachęcam do przeczytania książki.