Kodeks karny. Komentarz

Niniejszy komentarz stanowi syntetyczną prezentację całości instytucji i rozwiązań prawnych przyjętych w Kodeksie karnym z 1997 r. Obejmuje zagadnienia zarówno części ogólnej, jak i szczególnej oraz wojskowej. Zawiera objaśnienia konstrukcji prawnokarnych oparte na dotychczasowym dorobku nauki prawa karnego i praktyki sądowej. Autorzy zwracają uwagę na możliwe wątpliwości powstałe na tle poszczególnych rozwiązań kodeksowych, uwzględniając odpowiednie orzecznictwo sądowe. W drugim wydaniu Komentarza omówione zostały zmiany Kodeksu karnego dotyczące rozszerzenia katalogu przestępstw przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstw związanych z międzynarodowym przemieszczaniem odpadów, a także nowej definicji funkcjonariusza publicznego.Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla prawników praktyków, pomocna będzie także studentom. Cenne w tym zakresie są informacje dotyczące wybranej literatury i orzecznictwa sądowego. Oprócz literatury podstawowej wymienionej na początku książki w poszczególnych rozdziałach podano także literaturę uzupełniającą.Komentarz stanowi opracowanie zespołowe pracowników Katedry Prawa Karnego i Kryminologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.Stan prawny na 25 października 2007 roku

Informacje dodatkowe o Kodeks karny. Komentarz:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer