Kochamy naszą panią

Pani Gazela jest wspaniałą nauczycielką. Dostrzega talenty i zainteresowania uczennic i uczniów, bierze pod uwagę samopoczucie i zasoby każdej osoby w grupie. Pewnego dnia nie pojawia się szkole. Telefonicznie powiadamia o chorobie. Klasa Pani Gazeli postanawia odwiedzić ukochaną nauczycielkę w jej domu. Tym razem to uczniowie dbają o swoją Panią: przynoszą kanapki, kwiaty i czytają książki...

Książka opowiada o specjalnej więzi, jaka tworzy się w szkole między dziećmi oraz ich wychowawcami, szczególnie na etapie nauczania początkowego i przedszkolnego.

Nowy tytuł kolekcji OQO z ilustracjami Mar Ferrero znanej polskim czytelnikom z książki Najlepsza zupa na świecie.

Informacje dodatkowe o Kochamy naszą panią:

Wydawnictwo: Tako
Data wydania: 2023-09-01
Tytuł oryginału: Te queremos, profe

Kup książkę Kochamy naszą panią

Kochamy naszą panią - opinie o książce

"Kochamy naszą panią" autorstwa Luisa Amaviscia z ilustracjami Mar Ferrero to niezwykle urocza książeczka z serii Kolekcja OQO.

Historia rozgrywa się w szkole w Sokolim Lesie, gdzie małe zwierzęta różnych gatunków uczą się pod troskliwym okiem Pani Gazeli. Ta wyjątkowa nauczycielka potrafi nawiązać magiczną więź z każdym uczniem okazując ogrom wsparcia, miłości i ciepła.

Pewnego dnia pani Gazela zachorowała i nie pojawiła się w szkole. Dzieci, zaniepokojone jej stanem, postanowiły odwiedzić swoją ukochaną nauczycielkę i odwdzięczyć się jej za lata miłości i nauki. Ich zgrana grupa i bezinteresowność wobec pani Gazeli budzą wzruszenie.

Ta piękna książka ukazuje nam, jak istotne są relacje nauczyciela z uczniami i jak pozytywnie wpływają na rozwój dzieci. W Sokolim Lesie nauka odbywa się bez pośpiechu i wyścigu, każde dziecko rozwija się we własnym tempie, a nauczyciel jest tu po to, by wspierać.

"Kochamy naszą panią" to prawdziwa uczta dla oczu. Subtelne, pełne ciepła ilustracje utrzymane w delikatnej pastelowej kolorystyce doskonale oddają atmosferę opowieści. Niewielka ilość tekstu i poręczny format sprawiają, że jest to tytuł idealny do wspólnego czytania z dziećmi.

Ta ciepła i urocza książka przypomina nam o wartościach takich jak empatia, współpraca, szacunek i tolerancja. To historia, która z pewnością poruszy zarówno dzieci, jak i dorosłych, przypominając nam, jak ważne są relacje międzyludzkie i jak wiele dobrego może zrodzić się z serca pełnego życzliwości.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;