Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2016-05-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Philippa, nie znosi tego imienia i reaguje tylko na imie Flip, to 8-letnia dziewczynka, która ma alkoholowy syndrom płodowy FAS (czyli matka piła w trakcie ciąży). Jakoś strasznie się ten fakt podkreśla, a tak naprawdę to nie jest takie straszne uposledzenie! Moja kuzynka też to ma i poza kłopotami w nauce, które miała w podstawówce, jakos nie przeszkadza jej to w życiu! Ale mniejsza z tym, Flip to tak radosne stworzenie, sprawia naprawdę wspaniałe pierwsze wrażenie. Pragnie miłości, zapewnień, że jest ładna (nasłuchała się od mamy, że jest brzydka) i tak bardzo przyjacielsko traktuje nowopoznane osoby. Problem jest jednak z... kupą, dziewczynka załatwia się nie tam gdzie powinna. Ale szczerze, czy to jest aż taki wielki problem? Moim zdaniem powinna zostać w rodzinie Watsonów, Tyler tak się już do niej przywiązał, a nie jestem wcale przekonana, czy nowa rodzina (pozornie idealna) nie wpłynie jednak negatywnie na jej życie (przecież stracili córkę przez alkohol, co jeśli z obawy przed powtórzeniem się tego, zaczną dziewczynę jako nastolatkę zbytnio kontrolować i popchną ją w tym kierunku na zasadzie "zakazanego owocu")?
Ośmioletnia Flip urodziła się z FAS-alkoholowym syndromem płodowym, bo jej matka była alkoholiczką. Cierpi też na ADHD. Flip wiedziała, że jej buzia różni się od twarzy innych dzieci. Bardzo pragneła, żeby ktoś ją kochał. Casey Watson ze swoją rodziną otoczyli dziewczynkę serdecznością i ciepłem, które sprawły,że Flip zaczęła robić postępy. Ale jej biologiczna matka znowu zaczyna mieszać w życiu dziecka.
Przeczytane:2016-10-24, Ocena: 5, Przeczytałam, Wymieniłam/sprzedałam, 52 książki 2016, 2016,