Rosalind Penfold wkroczyła w związek, o którym myślała, że jest jak wspaniała "love story", związek z atrakcyjnym owdowiałym ojcem czworga dzieci okazał się dla Roz doświadczeniem, jakiego jeszcze nigdy wcześniej nie znała. Podczas gdy większość ludzi prowadzi dziennik, Rosalind rysowała swoje przeżycia, wszystkie swoje doświadczenia w tym związku, w najdrobniejszych szczegółach, a rysunki schowała do pudła i wyniosła do piwnicy. Teraz, wiele lat po zakończeniu swojego związku, jej rysunki zostały zebrane w formie szokującej lektury. Dramatyczne doświadczenie Roz - tego, co złożyło się na związek oparty na przemocy i tego, jak Roz znalazła siłę, aby się z niego wyzwolić, stanowi przykład dla innych, uczy i informuje o sposobie radzenia sobie w podobnych sytuacjach. Obrazki Roz przedstawiają wiele ostrzegawczych symptomów psychicznej przemocy partnera i odpowiadają na pytanie: "Co mnie tu trzyma?" .
Wydawnictwo: Nowa Proza
Data wydania: 2007-06-06
Tytuł oryginału: Dragonslippers
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Joanna Figlewska
Ilustracje:Rosalind B.Penfold
Książka w formie komiksu już zaskakuje i sprawia, że sięgnie po nią każdy. Na początku pewnie z ciekawości, bo się fajnie czyta a potem czytający już będzie chciał wiedziec: co dalej?Przebrnie przez nią i życie już nigdy nie będzie wyglądało tak samo. Przebrnie nie dlatego, że książka taka beznadziejna , lecz dlatego, że historia Roz zostawia ślad w głowach na długo.
Tytułowa Rosalind sama stworzyła tę książkę od podstaw. To jej historia, jej rysunki, jej świat i życie. To jej nieszczęśliwa miłość i ucieczka przed tym co złe, choć wydawało jej się przez długi okres czasu, że to wszystko sama sobie wymyśliła.
Piękny portret psychologiczny jej samej, Briana i jego czwórki dzieci. Myślę, że zachowania tutaj pokazane mogą ustrzec ludzi przed niewłaściwymi wyborami, które zaważą na całym życiu. Polecam szczególnie!