Kobieta w wielkim mieście to cykl bardzo osobistych i wzruszających wywiadów z kobietami, które miały odwagę zawalczyć o swoje marzenia. To opowieść o sile miłości, trudnych relacjach, pasji zawodowej, codziennych problemach, pięknie kobiecości i macierzyństwa oraz o wierze, która pozwala przetrwać najtrudniejsze chwile. W każdej z tych historii odnajdziesz cząstkę siebie...
Katarzyna Olubińska, dziennikarka, autorka bestsellerowej książki Bóg w wielkim mieście, zaprosiła do rozmów niezwykłe kobiety. Swój kobiecy świat pokazały:
Agnieszka Amaro Anna Dec Magdalena Grabowska (Bovska) Joanna Jędrzejczyk Anna Karwan Paulina Krupińska Magdalena Lamparska Marta Żmuda TrzebiatowskaTo książka o Tobie i dla Ciebie.
Kobiecość to siła, charyzma i odwaga, by głośno mówić, kim jesteśmy, kim chcemy być.
Marta Żmuda Trzebiatowska
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2020-03-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Jesteś mamą. Najlepszą jaką umiesz. W twoim sercu jest mądrość. Możesz być z siebie dumna. Nie jesteś sama. Widzę twoje zmęczenie i samotność. Jestem z...
Pozwól nadziei rozkwitnąć na nowo Kanapa, stół, okno z widokiem na niebo - to od jakiegoś czasu cały nasz świat. Wśród czterech ścian...
Przeczytane:2020-04-21,
Na zakończenie szkoły średniej, jako nagrodę za dobre wyniki w nauce otrzymałam książkę Katarzyny Olubińskiej pt. „ Bóg w wielkim mieście”. Natłok nowych, napływających z każdej strony książek sprawił, że książka ta zeszła na dalszy plan.
Podczas pisania postu z zapowiedziami marcowymi natrafiłam na „Kobietę w wielkim mieście”. Początkowo myślałam, że to jakaś kolejna pozycja z feministycznymi hasłami, poglądami itp. Gdy jednak zobaczyłam nazwisko autorki, gdzieś z tyłu głowy zapaliło się światełko, że gdzieś już to nazwisko widziałam.
Poszperałam, posprawdzałam, przy okazji poczytałam bloga autorki i stwierdziłam, że czegoś takiego jeszcze nie recenzowałam na swoim blogu…
Kobiecość – siła, która zmienia świat
• Agnieszka Amaro
• Anna Dec
• Magdalena Grabowska (Bovska)
• Joanna Jędrzejczyk
• Anna Karwan
• Paulina Krupińska
• Magdalena Lamparska
• Marta Żmuda Trzebiatowska
To książka o Tobie i dla Ciebie.
„Kobieta w wielkim mieście” podzielona jest na osiem rozdziałów. Zawarte w nich wywiady przeplatają się z osobistymi zapiskami autorki. Dzieli się ona w nich swoimi doświadczeniami, wspomnieniami, które w jakimś stopniu ją ukształtowały. W każdym rozdziale porusza inne kwestie, dzięki czemu idealnie wprowadza w tematykę danego wywiadu.
Katarzyna Olubińska rozmawia z ośmioma niezwykłymi kobietami. Każda z nich reprezentuje inną osobowość, pracują one w różnych zawodach. Autorka porusza z nimi wiele kwestii, jednak wszystko sprowadza się do tego, jak postrzegają one kobiecość. Ile ludzi, tyle opinii, dlatego też w książce tej, znajdziecie osiem różnych (choć nie do końca) wizji i spostrzeżeń dotyczących kobiecości.
Nie jest to rodzaj książki, którą się pochłania w krótkim czasie. Te intymne rozmowy pełne zwierzeń, przemyśleń, zachęcają czytelnika do zatrzymania się choć na chwilę i przemyślenia pewnych kwestii. Wszystko wokół nas pędzi niesamowicie szybko, więc tym bardziej cieszę się, że dzięki tej książce mogłam choć na chwilę się zatrzymać i w spokoju pomyśleć.
Oprócz wspaniałego i wartościowego wnętrza, książka ta zachwyca swoim pięknym wydaniem. Projektem okładki zajęła się jedna z rozmówczyń autorki, a mianowicie Magdalena Grabowska – Wacławek, znana większości jako Bovska.
Myślę, że każda kobieta znajdzie w tej książce coś dla siebie. Część historii bardziej do mnie przemówiła, w większym stopniu mnie chwyciła za serce, a niektóre mniej. Z pewnością na dłużej zapamiętam rozmowę z Agnieszką Amaro i Anią Karwan.
„Kobieta w wielkim mieście” to wspaniała książka, którą będę polecać każdej znanej i nieznanej mi kobiecie.
Moja ocena: 8/10