Powiedzia³a: We¼ moje dziecko. I skoczy³a
¯ycie Nicole jest dok³adnie takie, jakie sobie wymarzy³a. Jej kariera jest pasmem sukcesów, ma przyjació³, na których zawsze mo¿e liczyæ i kochaj±cego mê¿a. Gdy okazuje siê, ¿e jest w ci±¿y, jej misternie budowany ¶wiat zaczyna siê rozpadaæ niczym domek z kart. Jeden list otwiera dawno zatrza¶niête drzwi do przesz³o¶ci: Jeste¶ morderczyni±. Nie zapewnisz jej bezpieczeñstwa.
Morgan stara siê otrz±sn±æ po odej¶ciu Ryana, ale wci±¿ z trudem odnajduje siê w rzeczywisto¶ci. Gdy na krawêdzi peronu metra zaczepia j± kobieta z niemowlêciem przy piersi, Morgan nie rozumie, co siê dzieje. Pêd nadje¿d¿aj±cego poci±gu zag³usza nieznajom± i nim Morgan orientuje siê, co siê zaraz wydarzy, kobieta wciska w jej rêce dziecko.
Kim jest tajemnicza nieznajoma? Co wie o Morgan?
I co sta³o siê z Nicole?
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-06-17
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
T³umaczenie: Mieczys³aw Godyñ
Ksi±¿ka "Kobieta na krawêdzi" autorstwa Samanthy M. Bailey to niezwykle udany thriller psychologiczny. Od samego pocz±tku trzyma w napiêciu sprawiaj±c, ¿e nie sposób siê od niej oderwaæ. My¶lê, ¿e mi³o¶nicy gatunku bêd± zachwyceni.
Jeden dzieñ, dwie kobiety i spotkanie, które zmienia wszystko. Morgan od zawsze chcia³a mieæ rodzinê. Niestety jej plany leg³y w gruzach wraz z samobójcz± ¶mierci± Ryana. Tragedia, której do¶wiadczy³a i podejrzenia o wspó³udzia³ w defraudacjach mê¿a spowodowa³y, ¿e zosta³a ca³kiem sama, nie mog±c liczyæ na wsparcie, nawet ze strony najbli¿szych jej osób. Nicole natomiast to silna, pewna siebie za³o¿ycielka i dyrektor naczelna ¶wietnie prosperuj±cej firmy. Ma kochaj±cego mê¿a i wiedzie ¿ycie o jakim zawsze marzy³a. Niestety nie mo¿e uwolniæ siê od ci±¿±cego na jej sumieniu traumatycznego wydarzenia z przesz³o¶ci. W momencie gdy zostaje matk±, dawne dzieje daj± o sobie znaæ sprawiaj±c, ¿e Nicole zaczyna popadaæ w ob³êd. Pewnego dnia, z pozoru dwie ca³kowicie ró¿ne i obce sobie kobiety spotykaj± siê na peronie metra. Nicole przekazuje maleñk± Quinn w rêce zszokowanej Morgan, a nastêpnie rzuca siê pod nadje¿d¿aj±cy poci±g. Co tak naprawdê siê wydarzy³o? Czy mo¿na by³o zapobiec tragedii?
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona t± ksi±¿k±. Nie spodziewa³am siê, ¿e bêdzie to a¿ tak dobry thriller psychologiczny. Nie do¶æ, ¿e trzyma w napiêciu, to w dodatku porusza trudne tematy. Ukazuje macierzyñstwo w mniej s³odkiej ods³onie, gdzie ka¿dy dzieñ wype³niony jest strachem o w³asne dziecko. To z kolei, tak jak u Nicole, mo¿e prowadziæ do bezsennych nocy, nie pozostawiania dziecka samego nawet na chwilê, zaprzestania wychodzenia z domu i powolnego rozpadania siê dotychczasowego ¿ycia na kawa³ki. To tak¿e ksi±¿ka, która pokazuje jak traumatyczne wydarzenia z przesz³o¶ci potrafi± destrukcyjnie wp³yn±æ na nasze ¿ycie. Co wiêcej, jest to pozycja daj±ca do zrozumienia, ¿e nie zawsze bliskie nam osoby s± tymi, za kogo je uwa¿amy. Fabu³a pe³na jest zwrotów akcji, bohaterowie ciekawi i barwni, a zakoñczenie zaskakuj±ce. Ksi±¿ka dostarczy³a mi szerokiego spektrum emocji, od niepokoju, poprzez szok i wspó³czucie, a¿ po niedowierzanie. Jest to niew±tpliwie pozycja sk³aniaj±ca do refleksji, o której nie da siê szybko zapomnieæ. My¶lê, ¿e spodoba siê nie tylko mi³o¶nikom gatunku. Polecam serdecznie.
Za przedpremierowy egzemplarz dziêkujê Wydawnictwu Znak.
Ju¿ skoñczy³am lekturê i nie mogê siê po niej otrz±sn±æ. Zastanawiam siê, jak bardzo kobieta musi byæ zdesperowana i pozbawiona wszelkiej nadziei, ¿e podejmuje tak drastyczn± decyzjê o ¿yciu swoim i swojego dziecka. Dlaczego? Czy depresja poporodowa zbiera a¿ takie ¿niwo? Czy nie ma dla kobiet, które siê zmagaj± z bólem po porodzie, ¿adnej pomocy? Sytuacja czêsto siê zmienia, gdy w rodzinie pojawia siê nowy cz³onek. Kobieta nie potrafi sobie poradziæ z nag³± zmian± w jej ¿yciu, czêsto ma³¿onek czuje siê odtr±cony i nie widzi dla siebie miejsca w tej rodzinie. Tak te¿ by³o w przypadku tej smutnej historii …
Nicole jest m³od± i atrakcyjn± kobiet±, która spe³nia siê zawodowo. Jest te¿ w szczê¶liwym zwi±zku z Gregiem. Wkrótce zostaj± rodzicami Quinny. Jednak kobieta wpada w depresjê poporodow±, która diametralnie zmienia jej ¿ycie. A do tego do g³osu dochodzi skrywana od lat tajemnica, do której Nicole wraca my¶lami niemal codzienne. Maj±c w g³owie niechlubn± przesz³o¶æ, kobieta zadaje sobie pytanie, czy bêdzie w stanie zaopiekowaæ siê córeczk±? A je¶li jej te¿ grozi niebezpieczeñstwo ze strony matki? Jednak kobieta nie mog±c poradziæ sobie z ca³± t± now± sytuacj±, podejmuje desperack± decyzjê. Decyzjê, do podjêcia której zmusi³y j± nowe okoliczno¶ci, w tym problemy w pracy oraz kryzys w zwi±zku ma³¿eñskim. W oswojeniu siê z now± sytuacj± wspiera j± przyjació³ka. Tak my¶lê sobie, ¿e gdyby mia³a prawdziwe i pe³ne zaufania wsparcie w mê¿u i najbli¿szych, to mo¿e nigdy nie dosz³oby do tej tragedii. A co Nicole ³±czy z Morgan? Czy siê wcze¶niej zna³y, Morgan twierdzi, ¿e siê nigdy nie spotka³y. Dlaczego Nicole zaufa³a obcej kobiecie i powierzy³a jej swoje najwiêksze szczê¶cie? Nie chcê wiêcej wam zdradzaæ, z przyjemno¶ci± zachêcam do siêgniêcia po tê powie¶æ. Nie bêdê uchylaæ wiêcej tajemnic, które siê ujawni± podczas tej lektury, ale emocje bêd± niesamowite, t± histori± bêdziecie ¿yæ w najbli¿szym czasie, jej tak szybko nie jest siê w stanie zapomnieæ.
Kobieta na krawêdzi to wzruszaj±ca historia o trudnej przesz³o¶ci, która w tera¼niejszo¶ci dochodzi do g³osu i wywiera wp³yw na ¿ycie bohaterów. Nie zawsze mo¿na zapomnieæ o przesz³o¶ci i i¶æ do przodu, zostawiaj±c j± za sob±. Ale to równie¿ obraz wewnêtrznej walki kobiety ze swoimi emocjami, rozterkami i z³udzeniami. Autorka te¿ ukazuje warto¶æ kobiecej przyja¼ni i pomocy przyjacielskiej. Na szybko rodzi siê pytanie, czy zawsze mo¿emy liczyæ na swoich przyjació³? Czy jeste¶my pewni ich proponowanej bezgranicznej i bezinteresownej pomocy? Warte rozwa¿enia w kontek¶cie w³asnych relacji z najbli¿szymi.
To opowie¶æ o dwóch kobietach, które nie mog± siê odnale¼æ w ¿yciu. Nicole walczy z przesz³o¶ci± i depresj± poporodow±, Morgan nie mia³a okazji zostaæ matk±, o czym marzy³a ka¿dego dnia. Co po³±czy kobiety? Dziecko. Narracja w tej powie¶ci jest prowadzona dwutorowo, przez ka¿d± z kobiet. Morgan przedstawia obecn± sytuacjê, a Nicole swoj± historiê z przesz³o¶ci. Dziêki temu zabiegowi mamy mo¿liwo¶æ oceny pobudek, jakimi siê kierowa³a Nicole, kiedy dokonywa³a tak krytycznego kroku. Morgan natomiast próbuje doj¶æ do prawdy i odkryæ, kto wp³ywa³ na decyzje podejmowane przez Nicole.
Powie¶æ intryguje od pierwszej strony, osacza nas i niepokoi. Fabu³a skomponowana z wielkim pietyzmem i dok³adno¶ci±, wszystkie elementy ca³ej uk³adanki sprawnie siê zazêbiaj± i uzupe³niaj±. Muszê przyznaæ, ¿e powie¶æ czyta siê szybko i z wypiekami na twarzy. Chêæ poznania dalszych losów bohaterów, podejmowanych przez nich kroków i dzia³añ sprawia, ¿e ¿yjemy tylko t± histori±, wczuwamy siê w rolê ka¿dej z tych kobiet.
Autorka trzyma w niepewno¶ci do ostatniej chwili, jak w rasowych thrillerze psychologicznym, wyrazi¶cie zarysowa³a emocje i napiêcie, prze¿ycia na najwy¿szym poziomie. Przy tej ksi±¿ce nie mo¿na siê nudziæ. Ekscytacja gwarantowana. Paleta wra¿eñ szeroka jak niebiañski wachlarz. Polecam, nawet przez chwilê siê nie zastanawiajcie, nie traæcie czasu, który mi³o mo¿ecie spêdziæ w objêciach intryguj±cej Kobiety na krawêdzi.
Thriller pt. ''Kobieta na krawêdzi'' autorstwa Pani Samantha M. Bailey przyznam, ¿e przedstawiona w nim historia opowiada o losach dwóch ró¿ni±cych siê od siebie kobiet.
Dwa kobiece ró¿ne ¿ycia, w których to w³a¶ciwie jedno z nich siê koñczy, a drugie zaczyna.
Wed³ug mnie fabu³a zosta³a bardzo dobrze opracowana przez autorkê, która zadba³a o to, aby czu³o, siê w trakcie jej czytania momenty prawdziwej grozy.
Akcja w tym thrillerze nabiera tempa, a to lubiê najbardziej, kiedy zapoznajê siê z dalszym jej przebiegiem, a który tworzy³ wiele dramatycznych niepewnych sytuacji, a wystawieni byli w nich na próbê czasu bohaterowie.
Nicole i Morgan ró¿ni³y siê bardzo od siebie, ale potrafi³y za to kochaæ oraz zaufaæ nieodpowiednim osobom. Polubi³am je obie.
By³y takie chwile, kiedy zastanawia³am siê, co ja bym zrobi³a, na bêd±c na miejscu jednej z g³ównej bohaterek Morgan, czy bym podjê³a siê wychowania dziecka, które jest mi obce, a o jego rodzicach nie posiadam wiedzy na temat jego korzeni i sk±d ono pochodzi?
Nie ma nic najgorszego, je¶li ¿ycie dziecka i jego mamy jest zagro¿one, a ¿yj± oni w otoczeniu ludzi umiej±cych czerpaæ korzy¶ci z tego, co kto¶ wypracowa³ sobie latami.
Tutaj wystawiona na próbê by³a, my¶lê czujno¶æ i sprawdzenie, czy Morgan poradzi³aby sobie jako mama bez wzglêdu na jej przesz³o¶æ?
Zwróci³am szczególn± uwagê czy w tym thrillerze autorka umia³a we w³a¶ciwy sposób opisaæ g³ówny podjêty przez ni± temat.
Podoba³y siê mi u wystêpuj±cych tutaj bohaterów g³ównych, jak i drugoplanowych odpowiednio dopasowane do ich charakterów dialogi.
Najmniej podoba³a mi siê bezsilno¶æ oraz wystêpuj±cy notoryczny brak zaufania ze strony detektyw Martinez do bohaterów, która to wzbudza³a we mnie niechêæ. Byæ mo¿e autorka nie rozbudowa³a dobrze tej postaci, a szkoda.
S³owa uznania kieruje dla t³umacza Pana Mieczys³aw Godynia, dziêki któremu mog³am zrozumieæ p³yn±cy od autorki przekaz oraz wnioski, jakie nasuwaj± siê po dok³adnym zapoznaniu siê z tre¶ci± tego thrillera.
Za mo¿liwo¶æ przeczytania thrillera przeczytania pt. ''Kobieta na krawêdzi'' autorstwa Pani Samantha M. Bailey dziêkujê Wydawnictwu Znak.
Polecam przeczytaæ ten thriller.
¯ycie Nicole jest takie,jak sobie wymarzy³a. Gdy okazuje siê,¿e dziewczyna jest w ci±¿y,jej misternie budowany ¶wiat zaczyna siê rozpadaæ niczyn domek z kart. Jeden list otwiera dawno zatrza¶niête drzwi do przesz³o¶ci:
"Jeste¶ morderczyni±. Nie zapewnisz jej bezpieczeñstwa.
Morgan stara siê otrz±sn±æ po odej¶ciu Ryana,ale wci±¿ z trudem odnajduje siê w rzeczywisto¶ci. Gdy na krawêdzi peronu metra zaczepia j± kobieta z niemowlêciem przy piersi,nie rozumie,co siê dzieje. Pêd nadje¿d¿aj±cego poci±gu zag³usza s³owa nieznajomego i nim Morgan orientuje siê w sytuacji, kobieta wciska w jej rêce dziecko -Quinn.
Powiedzia³a: We¼ moje dziecko. I skoñczy³a.
"Kobieta na krawêdzi" to pierwsza ksi±¿ka kanadyjskiej pisarki Samanthy M. Bailey, która zosta³a wydana - od razu siêgnê³a list bestsellerów i zosta³a przet³umaczona na kilka jêzyków. Dla mnie to, mimo i¿ napisana jest sprawnie, to jednak jest to zwyczajny, niczym niewyró¿niaj±cy siê thrillerek. Fajnie jest tu przedstawiona psychoza g³ównej bohaterki, która zaczyna siê od uczucia prze¶ladowania i depresji poporodowej. Pomys³ ciekawy, czyta siê lekko i bezproblemowo, podzia³ na dwóch narratorów i dwa czasy na pewno dodaje ksi±¿ce smaczku. Ksi±¿ka jest dobra na wieczór po d³ugim mêcz±cym dniu - przyjemna, niewymagaj±ca rozrywka i tyle ;)
Akcja jest poprowadzona naprzemiennie, dwutorowo. Z jednej strony mamy Nicole, której ¿ycie do tej pory mo¿na by podsumowaæ zagadnieniem „Presti¿? Check. Kasa? Check. Szczê¶liwe ma³¿eñstwo? Check. ¯yæ nie umieraæ? Check”, a z drugiej mamy Morgan. Z ni± zaczynamy w kluczowym momencie, który wrzuca czytelnika na g³êbok± wodê. I kiedy ju¿ zostajemy zaciekawieni wydarzeniami, jakie spotykaj± Morgan, znów przenosimy siê do ¶wiata Nicole. Z pocz±tku ta pozornie niewinna przeplatanka napêdza czytelnika, sprawiaj±c wra¿enie podejrzanie cichej tafli jeziora.
„My¶lê, ¿e po to s± przyjaciele: ¿eby jeden drugiemu pomaga³ oddychaæ.”
W miedzy czasie autorka porusza trudne tematy, które powoli wyci±ga na ³amy powie¶ci. Nie chcê ich tutaj przytaczaæ, bo chcê ¿eby ka¿dy z Was odkrywa³ i do¶wiadcza³ tego w lekturze (i tylko w lekturze, ¿eby by³o jasne!). Z ka¿da chwil± ta przeplatanka robi siê coraz cia¶niejsza. Nicole, Morgan, Nicole, Morgan. Niczym schodz±cy w dó³ warkocz, napiêcie ro¶nie coraz mocniej, jeste¶my coraz bli¿ej, a uczucie niepokoju sprawia, ¿e strony przewraca siê w zadziwiaj±co szybkim tempie.
W tym przypadku najwiêksze k³amstwo ka¿dego czytelnika pod tytu³em: „ Jeszcze jeden rozdzia³ i idê spaæ” ro¶nie do takiego stopnia, jak te o ¶wiêtym Miko³aju, kiedy to dziecko zobaczy, jak matka z ojcem pakuj± prezenty do szafy. Albo, kiedy pod poduszk± od Wró¿ki znajduje siê ten super puchaty pamiêtnik z k³ódk±, ale przecie¿ wczoraj mama mia³a ten sam w swojej torebce. I tak, niby to pozornie b³ahe, ale po takich k³amstwach nic ju¿ nie jest takie samo. Dlatego je¶li my¶licie, ¿e ta bajka o rozdziale zadzia³a – siêgnijcie po Kobietê na krawêdzi, kiedy nie macie rano do pracy, szko³y, gdziekolwiek. Dlaczego? Zapewniam, nie od³o¿ycie jej na bok.
„Zdumiewaj±ce, na czym mo¿na kogo¶ z³apaæ, kiedy mu siê zdaje, ¿e nikt go nie widzi.”
Nie muszê lubiæ bohaterów, pa³aæ do nich mi³o¶ci± wielk±, godn± nowo¿eñców. Wystarczy, ¿e nie s± wybitnie irytuj±cy, ich zachowania i pobudki s± logiczne i naturalne, a przynajmniej tak przedstawione. Autorka stworzy³a genialne postacie. Zarówno Morgan, jak i Nicole zdawa³y siê byæ tak realne, jakbym mija³a je na ulicy. Nie zaprzesta³a tak¿e starañ przy postaciach drugoplanowych. Bohaterowie na ³amach tej powie¶ci staj± siê ¿ywi, prawdziwi. Z nieidealnym ¿yciem, problemami, sytuacjami istnienia codziennego, z którymi ka¿dy z nas mo¿e siê uto¿samiæ.
Lubiê, oj lubiê, jak jest tak d o b r z e.
„Kiedy nikt nie czuwa, dziej± siê straszne rzeczy.”
Jak siê tak cz³owiek zastanowi, to sporo w tym prawdy, nie s±dzicie? Samantha M. Bailey po mistrzowsku buduje napiêcie, dziêki czemu czytelnik zaczyna zadawaæ pytania. Co? Jak? Dlaczego? Sk±d? Z czasem zostaje wci±gniêty w pokrêcony ¶wiat bohaterek, a autorka zaczyna sobie pogrywaæ tak, ¿e czytelnik zaczyna mieæ wra¿enie, ¿e zwariowa³. Ja my¶la³am, ¿e zwariowa³am. (Mam nadziejê, ¿e zatrzyma³o siê to na my¶leniu, w bia³ym mi nie do twarzy).
Kobieta na krawêdzi okaza³a siê niesamowicie emocjonuj±c± lektur±, której nie sposób od³o¿yæ na bok. Gra psychologiczna prowadzona z czytelnikiem w doborowym towarzystwie napiêcia, zaskoczenia, problematyki, która umacnia tê powie¶æ oscyluje miêdzy zarwanym wieczorem, wartym ka¿dego grzechu a my¶leniem o Kobiecie na krawêdzi jeszcze przez d³ugi czas po lekturze.
Ten ¶wietny thriller psychologiczny polecam ka¿demu, nie tylko fanom gatunku. I to szczerze, z ca³ego mojego serducha.
Je¶li chodzi o thrillery psychologiczne, to nie trzeba mnie d³ugo namawiaæ. Gorzej jednak z trafieniem w taki, który rzeczywi¶cie bêdzie dobry. "Kobieta na krawêdzi" zainteresowa³a mnie ju¿ opisem, a styl i pomys³ na fabu³ê idealnie spe³ni³ moje oczekiwania.
Narracja tej powie¶ci biegnie dwutorowo. Poznajemy odczucia Morgan i Nicole tak jakby z pierwszej rêki. Autorka ¶wietnie buduje napiêcie, bo z ka¿d± stron± odkrywamy kolejne czê¶ci uk³adanki. Mo¿emy próbowaæ siê domy¶liæ, kto stoi za z³em wyrz±dzonym bohaterkom, jednak w±tki siê mieszaj±, a podejrzani mno¿±. Wed³ug mnie powie¶æ ta ¶wietnie pokazuje problem depresji poporodowej, nie jest to mo¿e medyczne studium, ale mocno sygnalizuje, ¿e takie zjawisko istnieje. Niezrozumienie, niechêæ do przyjêcia pomocy, nawarstwiajace siê problemy - to wszystko mo¿e prowadziæ do ostateczno¶ci i do dramatycznej decyzji podjêtej przez Nicole. Jest to te¿ historia o matczynej mi³o¶ci, po¶wiêceniu pomimo wielkich trudno¶ci i o tym, ¿e przesz³o¶æ nie da o sobie zapomnieæ.
Ksi±¿kê przeczyta³am dos³ownie na dwa razy, nie jest to d³uga lektura, ale bardzo tre¶ciwa. Nie ma tam zbêdnych opisów, przegadanych scen czy zapychaczy. Styl autorki jest przyjemny i swobodny, przez to czytanie to czysta przyjemno¶æ. My¶lê, ¿e ka¿dy fan gatunku bêdzie zadowolony, a ta powie¶æ zapadnie mi w pamiêæ na d³u¿ej. Polecam gor±co.
Przeczytane:2020-09-06, Ocena: 3, Przeczyta³am, Mam,
Nasza bohaterka Morgan sta³a sobie spokojnie na jednej ze stacji metra, gdy nagle z ust obcej kobiety pad³y s³owa „We¼ moje dziecko”. Morgan przygarnê³a instynktownie malucha za¶ matka niemowlaka znalaz³a siê nagle pod poci±giem wje¿d¿aj±cym w³a¶nie na stacjê. Skok samobójcy? Akt desperacji? A mo¿e zosta³a pchniêta przez kogo¶ w t³umie? Dlaczego Nicole, bo tak nazywa³a siê kobieta, która zginê³a w metrze, odda³a swoje wyczekane dziecko? Dlaczego wybra³a w³a¶nie Morgan na opiekunkê córeczki? Czemu Nicole, potê¿na szefowa prowadz±ca firmê „Oddech” zaczê³a w±tpiæ w swoje zmys³y? Wszystko zaczê³o siê w miarê niewinnie, od listu, który odebra³a ciê¿arna Nicole. „Jeste¶ morderczyni±. Nie zapewnisz jej bezpieczeñstwa.” Co takiego dziewczyna ukrywa³a przed ¶wiatem i kto stoi za bezdusznym listem? Pocz±tek ksi±¿ki to same pytania i zero odpowiedzi.
Narracja biegnie dwutorowo. Z jednej strony bierzemy udzia³ w akcji w czasie tera¼niejszym pokazanej od strony Morgan a z drugiej poznajemy wydarzenia w ¿yciu Nicole sprzed tajemniczych zdarzeñ na peronie metra. Dwie kobiety, dwa ró¿ne ¶wiaty, obie po przej¶ciach, obie z problemami i obie zdolne do wielkich po¶wiêceñ.
Powie¶æ zaczyna siê mocnym akcentem spotêgowanym duszn± i mroczn± atmosfer± metra. Pocz±tek wci±gn±³ i wrêcz zahipnotyzowa³. Czytaj±c wci±¿ siê zastanawia³am gdzie jest drugie dno. Kto? Gdzie? Jak? Na co? Po co? Niestety zakoñczenie by³o nie tylko bardzo przewidywalne, nu¿±ce, banalne a czasem wrêcz na si³ê pogmatwane o zapachu i konsystencji taniej sensacji „do kotleta”. Mia³am wra¿enie, ¿e Autorka nie za bardzo mia³a pomys³ na równie mocne i efektowne zakoñczenie.
Plusem ksi±¿ki jest przyjemny jêzyk, jakim operuje Samantha M. Bailey, ciekawa fabu³a, dobry pomys³ i popisowy opis mo¿liwo¶ci zmanipulowania osoby o s³abszej psychice i popadania przez ni± w ob³êd. Ukazany te¿ jej problem depresji poporodowej, która zabiera rado¶æ z macierzyñstwa „Bycie mam± jest trudniejsze ni¿ bycie szefow± firmy”. Widzê w Autorce du¿y potencja³ jednak by czytelnika nie znudziæ histori± i osi±gn±æ efekt opadania szczêki musi jeszcze trochê popracowaæ. Zabrak³o elektryzuj±cego napiêcia, skoku adrenaliny i choæby minimalnego zaskoczenia w finale. Wed³ug mnie to czynniki nieodzowne by thriller na d³ugi czas pozosta³ w pamiêci. Póki co czyta³am ju¿ o wiele, wiele lepsze historie.