Kłocz. Autobiografia. rozmawiają Artur Sporniak i Jan Strzałka

O. Jan Andrzej Kłoczowski, dominikanin, historyk sztuki, filozof i teolog oraz legendarny duszpasterz opowiada o swojej niezwykle ciekawej biografii. Dzieje rodziny ojca Kłoczowskiego pieczętującej się herbem Rawicz dają pretekst do opowieści o szlacheckich, patriotycznych i ziemiańsko-inteligenckich tradycjach, które kultywowane były przez kolejne pokolenia. Z prawdziwym talentem gawędziarskim opowiada o swoich przodkach, wśród których nie brakowało osób o wyrazistych charakterach i niebanalnych biografiach.

Ojciec Kłoczowski opowiada też historię swojego powołania kapłańskiego, mówi o mistrzach i  teologiczno-filozoficznych zainteresowaniach, o swojej działalności duszpasterskiej w dominikańskiej Beczce i środowisku opozycjonistów  w latach dokonującej się transformacji ustrojowej.

Książka utrzymana jest w formie wywiadu rzeki, z ojcem Kłoczowskim rozmawiają Artur Sporniak i Jan Strzałka, autorzy znani ze znakomitych książkowych rozmów z o. Joachimem Badenim. Bezpośredni przyjacielski klimat rozmowy sprzyja wyznaniom osobistym o. Kłoczowskiego o odchodzeniu rodziców, śmierci brata, o pokonaniu poważnej  choroby.

Informacje dodatkowe o Kłocz. Autobiografia. rozmawiają Artur Sporniak i Jan Strzałka:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2015-04-23
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Kłocz. Autobiografia. rozmawiają Artur Sporniak i Jan Strzałka

Kłocz. Autobiografia. rozmawiają Artur Sporniak i Jan Strzałka - opinie o książce