Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 1/2001

ArtykułyDanuta Musiał, O perspektywach nauk o starożytności Sebastian Chojnacki, Podstawy gospodarcze funkcjonowania klasztorów mendykanckich w państwie krzyżackim w Prusach Jarosław Dumanowski, Badania nad nowożytną konsumpcją w historiografii brytyjskiej i francuskiej Aleksander Smoliński, Organizacja kawalerii samodzielnej Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1921-1929 Mariusz Wołos, Ewolucja stanowiska Francji wobec politycznego centrum emigracji gruzińskiej w Paryżu w latach 1921-1933 Stepan Makarczuk, Ewakuacja Polaków ze Lwowa w latach 1944-1946 Ankieta ,,KLIO"Henryk Samsonowicz (Warszawa) Jerzy Serczyk (Toruń) Marian Wojciechowski (Warszawa) Artykuły recenzyjne i recenzjeHistoire des idées politiques de 1'Europe centrale, [red.] Chantal Delsol i Michel Maslowski, PUF, Paris 1998, ss. 604 (Leszek Kuk) Roger Caratini, Attila, Hachette Littératures, Paris 2000, ss. 284 (Marcin Pawlak) Edmund Kizik, Śmierć w mieście hanzeatyckim w XVI-XVIII wieku. Studium z nowożytnej kultury funeralnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 1998, ss. 436, 28 il. (Agnieszka Krajnik) Christian Pfister, Wetternachhersage: 500 Jahre Klimavariationen und Naturkatastrophen (1496-1995), Bern-Stuttgart-Wien 1999, ss. 304 (Piotr Oliński) Deborah A. Rosen, Courts and Commerce: Gender, Law and the Market Economy in Colonial New York, Ohio State University Press, Columbus 1997, ss. 232 (Jarosław Dumanowski)

Informacje dodatkowe o Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 1/2001:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 1/2001

Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 1/2001 - opinie o książce

Klio. czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 3/2003
Mikulski Krzysztof (red.)0
Okładka ksiązki - Klio. czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 3/2003

Spis treściARTYKUŁYWojciech Jóźwiak (Toruń), Tworzenie się grup rządzących w Bydgoszczy do połowy XV stuleciaIzabela Siedlikowska (Opole), Przodkowie Tyszkiewiczów...

Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 4/2003
Mikulski Krzysztof (red.)0
Okładka ksiązki - Klio. Czasopismo poświęcone dziejom Polski i powszechnym 4/2003

Spis treściARTYKUŁY: Jarosław Marek Spychała (Toruń): Orfeusz i orficy - zarys problematyki; Krzysztof Mikulski, Jan Wroniszewski (Toruń): Folwark i zmiany...