KLEOPATRA – ikoniczna, legendarna postać, była jednym z najbardziej roztropnych władców schyłku imperium Ptolemeuszy. Bogata i potężna królowa, charyzmatyczna erudytka, kobieta wolna, pragnącą przywrócić minioną chwałę egipskiego imperium w sojuszu z potężnym Rzymem. Stała się tym samym główną uczestniczką przełomowych wydarzeń w dziejach Egiptu, ale także pośrednio procesu upadku republiki rzymskiej.
Wydawnictwo: Scream Comics
Data wydania: 2022-05-06
Kategoria: Komiksy
Przeczytane:2022-08-06, Przeczytałam, 26 książek 2022,
W ramach znakomitej, komiksowej serii Wydawnictwa Scream Comics - ,,Oni tworzyli historię", ukazała się właśnie kolejna wspaniała pozycja. Mowa tu o biograficznym albumie ,,Kleopatra", który za pomocą słów i obrazów przedstawia życie jednej z najbardziej tajemniczych i charyzmatycznych kobiet starożytności. Zapraszam do poznania recenzji tej pozycji.
Zatem o Kleopatrze jest ta opowieść - o pięknej, niebezpiecznej i niezwykle inteligentnej królowej Egiptu, która była zarazem ostatnią władczynią tego państwa okresu hellenistycznego. I oto na kartach tej komiksowej pozycji poznajemy jej całe życie, począwszy od jej dzieciństwa i młodości, poprzez zdobywanie władzy i kreowania potęgi Egiptu, a kończąc na dramatycznych, ostatnich chwilach jej życia, które wciąż pozostają wielką tajemnicą. I nie zabrakło tu również najważniejszych chwil w życiu tej kobiety - na czele z kampanią w Aleksandrii oraz gorącym romansem z Markiem Antoniuszem, wokół których to skupia się główna oś fabularnej relacji.
Victor Battaggion zaprosił nas oto do spotkania z piękną, czarującą i zarazem niezwykle przebiegłą Kleopatrą. A spotkanie to jest naprawdę intrygującym, gdyż pozwalającym poznać nie tylko ogólny życiorys tej tytułowej bohaterki oraz najważniejsze decyzje i zdarzenia, które doprowadziły ją z chwil wielkiego triumfu wprost do upadku, ale też i ją samą - jako kobietę, królową, zręczną polityk. I obraz ten wydaje się być naprawdę przekonującym, szczegółowym, opartym na dostępnej nam dziś wiedzy, jak i również ze wszech miar przystępnym dla zwykłego czytelnika.
Mamy tu wojnę, politykę, zdrady i romanse... - czyli kwintesencję ludzkiego życia, które jednakże w tych starożytnych barwach jawi się szczególnie interesująco. Istotne wydaje się to, że autor zadbał tu o równe proporcje pomiędzy politycznym i osobistym życiem Kleopatry, co z jednej strony usatysfakcjonuje miłośników historii, a z drugiej sympatyków ciekawych życiorysów i wątków natury obyczajowej. I to też wydaje się decydować w dużej mierze o wielkości i jakości tego komiksu.
Wspaniale przedstawia się również ilustracyjne oblicze tego tytułu, które to stworzył Andrea Meloni. To malownicze, pociągnięte lekko surową kreską i przez bardzo realistyczne rysunki, które cechuje również dobre kadrowanie, duża szczegółowość oraz niezwykła emocjonalność przekazu, co widać przede wszystkim na twarzach bohaterów. Do tego mamy oczywiście bogactwo pięknych i różnorodnych kolorów, które dopełniają sobą pozytywnej całości dzieła. Warto wspomnieć tu także o efektownym wydaniu tej pozycji - duży format, twarda prawa, wysoka jakość papieru i druku.
To barwna i bardzo intrygująca opowieść, gdyż równie barwnym i intrygującym było życie samej Kleopatry. Czytając i oglądając tej komiks mamy szansę stać się w jakiejś mierze jego częścią, podziwiając losy tej kobiety, ale też i dzieląc z nią jej chwile szczęścia i dramaty. I można chyba pokusić się w tym miejscu o stwierdzenie, że Victorowi Battaggionowi udało się w pewnym sensu ,,odpomnikować" tę wielką postać, ukazując ją jako zwykłego człowieka, samotną kobietę i osobę, która z racji swojego pochodzenia i statusu nie mogła być nigdy w pełni szczęśliwą. I choć nie wiem, czy po lekturze tego komiksu wszyscy polubimy postać Kleopatry, to z pewnością lepiej ją zrozumiemy, a to już bardzo dużo...
Lektura tej opowieści jest ciekawą, niezwykle klimatyczną i porywającą już od pierwszych stron, gdyż w życiu Kleopatry - a tym samym w tej historii, działo się i dzieje bardzo wiele. To emocje, czasami chwile zabawnego uśmiechu, ale niekiedy także i autentyczny żal oraz współczucie, czyli doznania i przeżycia, wobec których nie można przejść zupełnie na chłodno. Efektem jest nasza wielka przyjemność i znakomita, czytelnicza rozrywka.
Komiksowa opowieść ,,Kleopatra. Oni tworzyli historię", to rzecz piękna, znakomita i mająca sobą wiele dobrego do zaoferowania. To świetna biografia i zarazem pasjonująca, historyczno-obyczajowa relacja, którą doceni bardzo szerokie grono odbiorców. Dlatego też z jak największym przekonaniem zachęcam was do sięgnięcia po ten okazale wydany tytuł - naprawdę warto!