Klejnoty Dubaju. Holly. Nigeryjska S³odycz

Ocena: 5.75 (8 g³osów)

Szwedka z przesz³o¶ci± i Nigeryjczyk z warto¶ciami. Los po³±czy³ dwa zupe³nie ró¿ne ¶wiaty. Dziewczyna z klas±, wiod±ca wygodne ¿ycie w bajecznym mie¶cie Dubaj. Silna i ¶wiadoma w³asnych pragnieñ. Dorastanie w patologicznej rodzinie nie z³ama³o Holly, a wrêcz doda³o jej si³, by zawalczyæ o lepsz± przysz³o¶æ. Mê¿czyzna po¶wiêcaj±cy siê rodzinie. Dbaj±cy o dobre warunki ¿ycia owdowia³ej matki i czterech sióstr. Rodowity potomek plemienia Igbo. Po³±czy³ ich ból oraz seria nieszczê¶liwych wypadków. Oboje pragn± jednego - poznaæ czym smakuje mi³o¶æ. Niestety los bywa przewrotny i wielokrotnie postawi ich w bardzo trudnej sytuacji.

Dubaj widziany okiem Europejki i Afryka jakiej jeszcze nie znacie. Brutalna, niebezpieczna, ale te¿ bogata kulturowo.

Informacje dodatkowe o Klejnoty Dubaju. Holly. Nigeryjska S³odycz:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-08-28

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

wiêcej

Kup ksi±¿kê Klejnoty Dubaju. Holly. Nigeryjska S³odycz

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Klejnoty Dubaju. Holly. Nigeryjska S³odycz - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - wesolamamusia
wesolamamusia
Przeczytane:2024-10-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2024,

Bez bicia przyznam siê Wam, ¿e dwie poprzednie ksi±¿ki wci±gnê³y mnie od pierwszej strony i z bohaterkami od razu zaiskrzy³o. W ksi±¿ce o Holly nie czu³am przyci±gania do tej bohaterki tak od razu. Nie wiem, mo¿e to przez to, jak ona postêpowa³a, jak pozwala³a sob± manipulowaæ, jak dziwacznie siê zachowywa³a i wmawia³a sobie, ¿e to pech, który przeszed³ z jej matki na ni±. No nie wiem, od razu nie zapa³a³am do niej mi³o¶ci±. Jednak, po kilkudziesiêciu stronach, spojrza³am na Holly inaczej i wtedy nawet wczu³am siê trochê w ni±. Mam nadziejê, ¿e rozumiecie o co mi chodzi. Bo chcê Wam jak najlepiej odzwierciedliæ to, co czu³am podczas czytania tej ksi±¿ki. Podsumowuj±c w skrócie, nie polubi³am bohaterki od razu, ale w koñcu j± zrozumia³am i nawet polubi³am, a co najwa¿niejsze, to historia ca³o¶ciowo wci±gnê³a mnie i by³am mega ciekawa zakoñczenia. Wy te¿ bêdziecie ;)

Kinga Jesman kolejny raz pokazuje nam - czytelnikom, jak w Dubaju ludzie poprawiaj± swoje ¿ycie. Choæ nie jest w tym kraju tylko kolorowo, potrafi byæ te¿ ¼le, to jednak mo¿na tutaj odnie¶æ sukces, mo¿na siê nie¼le zabawiæ, ale mo¿na te¿ bardzo d³ugo szukaæ mi³o¶ci. Holly przesz³a d³ug± drogê nim dotar³a do Dubaju, a i tutaj nie najlepiej niektórzy z ni± siê obeszli. Z niewiadomych przyczyn, nasz± bohaterkê denerwowa³ pewien ochroniarz w klubie. Nawet siê go ba³a. Jednak to on w koñcu powiedzia³ jej prawdê, która zabola³a.

"Znów poczu³am wstyd, choæ nie powinna obchodziæ mnie jego opinia. By³ tylko klubowym ochroniarzem. A jednak s³owa, które wypowiedzia³, te o szacunku i trosce, poruszy³y we mnie wra¿liw± strunê."

I co potem siê wydarzy³o? Postanowi³a zabawiæ siê trochê w towarzystwie owego ochroniarza, tyle, ¿e nie wiedzia³a, ¿e on czuje do niej co¶ wiêcej, a i ona nie rozumia³a do koñca swoich uczuæ. Wystarczy³a jedna k³ótnia, jedno nieporozumienie, ¿eby brak kontaktu utwierdzi³ w nich obojgu - co do siebie czuj±. Tylko czy uda im siê jeszcze byæ razem? Czy los bêdzie dla nich ³askawy?

Kolejny raz dziêki Kindze Jesman przenios³am siê do krajów, ba!, nawet na nowe dla mnie kontynenty. Dok±d dok³adnie, to sami poczytacie. G³ówna bohaterka nie mia³a ani ³atwego dzieciñstwa, ani dobrych wzorców do na¶ladowania, zabrak³o tutaj wsparcia ze strony rodziców, wiêc i jej doros³e ¿ycie trochê by³o takie niepewne, niestabilne emocjonalnie i ona sama nie umia³a dobieraæ sobie odpowiednich partnerów. Przez co niejednokrotnie cierpia³a. A kiedy znalaz³ siê mê¿czyzna chc±cy siê ni± zaj±æ, zaopiekowaæ i daæ jej poczucie bezpieczeñstwa, z pocz±tku nie traktowa³a go powa¿nie. A potem udowodni³a, ¿e jej na nim zale¿y. Choæ i to zosta³o okupione ogromnym bólem, cierpieniem oraz mi³o¶ci±. Ile¿ tutaj bohaterowie musieli wycierpieæ, ten wie, kto przeczyta³ ksi±¿kê. Czy by³o warto ? Czy bohaterowie bêd± jednak razem? No to ju¿ sami musicie naprawdê doczytaæ. Za to kolejny raz siê potwierdza, ¿e si³a mi³o¶ci jest ogromna!!!! Na pewno emocji tutaj bêdzie bardzo du¿o, bêdziecie ciekawi co dalej? Ale te¿ pewnie nie raz i nie dwa zechcecie tak jak i ja potrz±sn±æ Holly, ¿eby tak czy inaczej nie postêpowa³a. Ale có¿, to jej ¿ycie, a my tylko o nim czytamy :) To co? Zainteresowa³am Was t± ksi±¿k±? Mam nadziejê, ¿e tak, bo je¶li polubili¶cie Almas i Devi, to zdradzê Wam, ¿e malutka wzmianka tutaj te¿ o nich bêdzie. Ale taka tyæka, aczkolwiek moim zdaniem bardzo wa¿na :) A ja ju¿ wyczekujê kolejnej ksi±¿ki z serii" Klejnoty Dubaju".

Avatar u¿ytkownika - booksitsmypassio
booksitsmypassio
Przeczytane:2024-09-15, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Tytu³ : Holly. Nigeryjska S³odycz. Klejnoty Dubaju. Tom III.

Autor : Kinga Jesman

Wydawnictwo Skarpa Warszawska

Data premiery : 28.08.2024r

#wspó³pracareklamowa

#wspó³pracabarterowa

#wspó³pracarecenzencka

Opis ksi±¿ki :

"Nigdy nie kocha³am nikogo platonicznie. Tym bardziej nie mia³am pewno¶ci, czy jest to mo¿liwe w naszej sytuacji. Przecie¿ nie zna³am nawet dobrze charakteru Chimy. Po¿a³ujê, je¶li oka¿e siê totalnym flejtuchem. Lub co gorsze damskim bokserem."

Autorka kolejny raz zabiera nas na emocjonalny rollercoaster.

Historia o d±¿eniu do szczê¶cia i mi³o¶ci.

Bohaterowie mimo trudnych do¶wiadczeñ, szukaj± w swoich ramionach zrozumienia i poczucia bezpieczeñstwa.

Autorka zabiera nas w niebezpieczne rejony Nigerii, gdzie poznajemy zwyczaje i rytua³y afrykañskiego plemienia Igbo, z którego pochodzi Chima.

Bohaterowie s± dobrze wykreowani a fabu³a jest przemy¶lana i ciekawa.

Historia Holly i Chimy jest pe³na bólu, cierpienia i pragnienia mi³o¶ci.

Historia, która wci±ga czytelnika w ¶wiat ró¿nic kulturowych, a tak¿e oddaje klimat Dubaju i Nigerii.

Gor±co polecam.

Dziêkujê autorce za zaufanie i egzemplarz recenzencki.

#ksi±¿koweimpresje #ewelabook #polskiebookstagramy #bookstagrampl #klejnotydubaju #hollynigeryjskas³odycz #kingajesman #skarpawarszawska

¯ycie Holly ju¿ od najm³odszych lat nie nale¿a³o do ³atwych. Wychowywa³a siê w patologicznej rodzinie, gdzie ona zamiast na pierwszym by³a na ostatnim miejscu. Jednak nie zamierza³a siê poddaæ. Kidy tylko doros³a wyjecha³a, szukaj±c lepszego ¿ycia. Niestety Hiszpania, do której siê uda³a, mocno j± rozczarowa³a i postanowi³a nie zostawaæ tylko udaæ siê do Dubaju. To miasto mia³o wiele do zaoferowania, a ona ciê¿k± prac± i pomys³owo¶ci± osi±gnê³a niema³y sukces. Niestety nie ma szczê¶cia w mi³o¶ci, a jej naprawdê pragnie. Chcia³aby stworzyæ normalny, szczê¶liwy zwi±zek. Jednak ci±gle trafia na niew³a¶ciwych partnerów. Kiedy my¶li, ¿e tym razem bêdzie ju¿ dobrze, ¿e narzeczony jest tym jedynym, tym z którym przejdzie przez ¿ycie, odkrywa jego drug± twarz, która jest zupe³nie inna, ni¿ my¶la³a. Kobieta po raz kolejny jest zraniona, rozczarowana, mo¿na by nawet powiedzieæ, ¿e za³amana. Wtedy trafia na pewnego ochroniarza, którego zna³a wcze¶niej i nie darzy³a sympati±. Chima okazuje jej wsparcie, o jakim mog³a tylko marzyæ. Jednak ró¿ni ich zdecydowanie wiêcej ni¿ ³±czy. Co takiego? Jaki oka¿e siê Chima? Czy tym razem odnajdzie prawdziw± mi³o¶æ? Czy ¿ycie Holly stanie siê takie, o jakim marzy³a od bardzo dawna?

Tom pierwszy, a tak¿e drugi bardzo mi siê podoba³y, a to sprawi³o, ¿e mia³am niema³e oczekiwania, zaczynaj±c czytaæ tom trzeci. Nie zawiod³am siê ani trochê, równie¿ on okaza³ siê po prostu ¶wietny. Mamy tu historiê zupe³nie innej bohaterki, dlatego nie ma konieczno¶ci czytania ich po kolei.
Historia w ksi±¿ce wci±gnê³a mnie bardzo i to praktycznie od samego pocz±tku. Nie mog³am siê do niej oderwaæ a¿ do samego koñca. Akcja sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które mnie zaskoczy³y. Ksi±¿kê czyta³o siê szybko, a podczas czytania towarzyszy³y mi emocje, momentami bardzo intensywne.

Zarówno Holly, jak i Chima s± bohaterami ciekawymi, dobrze wykreowanymi. Polubi³am ich i to bardzo, mocno im kibicowa³am, aby ich droga ju¿ na zawsze pozosta³a wspólna.

„Klejnoty Dubaju. Holly. Nigeryjska S³odycz” to ¶wietna ksi±¿ka, z któr± spêdzi³am ciekawy wieczór. Z wielk± przyjemno¶ci± polecam.

Recenzja pojawi³a siê równie¿ na moim blogu -Mama, ¿ona - KOBIETA

Avatar u¿ytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2024-08-25, Ocena: 6, Przeczyta³am,

🔶Historia „Holly.Nigeryjska s³odycz” jest osza³amiaj±ca! Obrazuje wiele cierpienia,g³ód,z³amane serca oraz walkê o swój byt,by mieæ lepsze ¿ycie ni¿ siê mia³o.Udowodniæ sobie,¿e mimo braku odpowiednich wzorców do na¶ladowania mo¿na zaznaæ szczê¶cia.
Jest równie¿ obrazem pora¿ki i nie przyznania siê jej przed bliskimi,kosztem dramatycznych sytuacji z którymi trzeba siê zmierzyæ samemu.

🔶Ogromne brawa dla autorki i jej reasech na temat Afryki oraz plemienia Igbo.Ka¿dy poznawany element mnie zachwyci³.Widaæ,¿e autorka po¶wiêci³a wiele czasu,by przekazaæ czytelnikowi bardzo wiarygodn± historiê obfituj±ca w wa¿ne fakty o Czarnym l±dzie i Igbo-ich kultury,obyczajów i tradycji po³±czonych ze strojami.To równie¿ obraz biedy,prawdziwej rado¶ci ma³ych dzieci widz±cych bia³± kobietê i wzajemn± pomoc ludzk±.

🔶Jestem oczarowana t± histori±.Przybli¿y³a mi nie tylko nieznany l±d,ale równie¿ pokaza³a,¿e nie warto siê za³amywaæ w odnalezieniu swojej mi³o¶ci.Warto czasem daæ kolejn± szansê,prze³amaæ siê w swoich stereotypach i pozwoliæ siê kochaæ.Nowa kultura,zwyczaje,kolor skóry mog± przynie¶æ co¶ piêknego i warto zaryzykowaæ!

🔶To kolejna znakomita historia z serii „Klejnoty Dunaju” i mo¿ecie j± czytaæ bez znajomo¶ci poprzednich tomów.Ja wam ja z ca³ego serca polecam i oczywi¶cie czekam na kolejne historie z tej serii💎

Avatar u¿ytkownika - Chwilapauli
Chwilapauli
Przeczytane:2024-11-02, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Holly, dziewczyna m³oda, samotna i bogata, która ju¿ na start zosta³a okradziona i oszukana. Okradziona dos³ownie, przez w³a¶ciciela mieszkania, które od niego wynajê³a, a oszukana przez mê¿czyznê, z którym wi±za³a przysz³o¶æ. Nie z³ama³o jej to na szczê¶cie i postanowi³a siê zabawiæ. Zabawi³a siê bardzo ojj, i to z mê¿czyzn±, o którym my¶la³a, ¿e jej nie znosi. A jednocze¶nie ów mê¿czyzna okaza³ siê zupe³nie inny, ni¿ dziewczyna o nim my¶la³a. Dodatkowo za ka¿dym razem kiedy Holly pokazywa³a siê w dyskotece ze swoim partnerem, który j± oszuka³, to ochroniarz, z którym pó¼niej siê zabawi³a, za ka¿dym razem j± ostrzega³ przed tym jej partnerem. Mê¿czyzna by³ inny ni¿ dotychczas poznani przez dziewczynê.

Tych dwoje po³±czy³ ból oraz seria nieszczê¶liwych wypadków. Jednak ka¿de z nich pragnie poznaæ czym jest mi³o¶æ. Holly po k³ótni, któr± sama wywo³a³a i braku kontaktu z mê¿czyzn± od d³u¿szego czasu, postanawia dowiedzieæ siê gdzie on mieszka. Tym samym leci do Afryki i poznaje j±. Nie zawsze jest tam kolorowo. Jest wiele brutalno¶ci i niebezpieczeñstw, jednak jest te¿ bogata kulturowo.

Ksi±¿ka jest wci±gaj±ca od pierwszej strony. Gwarantujê, ¿e jak zaczniecie to nie bêdziecie mogli siê od niej oderwaæ. Tak jak poprzednie czê¶ci z serii jest piêkna. Historia jest jednocze¶nie bolesna i cudowna. Bolesne jest to co musia³a prze¿yæ w dzieciñstwie Holly, ale jest te¿ piêkna, bo dziewczynie dane by³o poznaæ szczê¶cie i mi³o¶æ. Dozna³a tak wiele z³ego, ale tak¿e pozna³a tak wiele dobrego.

Polecam polecam polecam ?.

Avatar u¿ytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2024-10-13, Ocena: 6, Przeczyta³em,

RECENZJA ?

Cze¶æ. Ostatnio u mnie nazbiera³o siê sporo zaleg³o¶ci i trochê trudno minie nadrobiæ. A jak jest u Was?

Dzi¶ wpadam do Was z recenzj± kolejnego tomu z cyklu ,,Klejnoty Dubaju", pod tytu³em ,,Holly. Nigeryjska s³odycz", Kinga Jesman, wydawnictwo Skarpa Warszawska.

Tym razem poznajemy Holly, która nie maj±c ³atwego ¿ycia postanawia o siebie zawalczyæ, wyrwaæ siê z patologicznej rodziny i zmieniæ swoje ¿ycie. Wyje¿d¿a do Dubaju, gdzie pracuje i spe³nia zawodowo, jednak brakuje jej i pragnie piêknego uczyni± jakim jest mi³o¶æ.

Na drodze kobiety staje przystojny Afrykañczyk, u którego na pierwszym miejscu jest dba³o¶æ  o rodzinê, zarówno matkê jak i siostry.

Jak potoczy siê historia Szwedki i Afrykañczyka? Czy ukoj± ból przesz³o¶ci w swoich ramionach?

Otrzyma³am piêkn± historiê Holly oraz Chimy, która nie by³a ³atwa szczególnie lata dzieciñstwa, które na ich barkach zostawi³y spory baga¿. Autorka wskazuje, ¿e pomimo trudnej przesz³o¶ci warto o siebie zawalczyæ, bezinteresownie pomóc, a los w przysz³o¶ci siê odwdziêczy. Holly jest kobiet± bardzo siln± i twardo st±paj±c± po ziemi, jednak pragnie akceptacji i uznania, jednak pocz±tkowo lokuje swoje uczucia niew³a¶ciwie, gdzie mocno siê sparzy. Co powoduje, ¿e zaczyna w±tpiæ w swoj± warto¶æ, a emocje bior± górê. Kolejnego mê¿czyznê, który pojawia siê w jej ¿yciu traktuje z rezerw± i dystansem. Jako dziecko Holly nie mia³a stabilizacji, ³aknê³a atencji i uwagi, gdy¿ ¿y³a w domu z matk±, gdzie alkohol la³ siê strumieniami, a imprezy i seks by³y na porz±dku dziennym.

Bardzo lubiê siêgaæ po t± seriê ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ poznania tradycji, kultury, które s± nieodrêbn± czê¶ci± ¿ycia bohaterów. Dubaj jest mieszank± kultur, tradycji przeró¿nych narodowo¶ci, jedno z najbezpieczniejszych miast na ¶wiecie. Jednak tu autorka zasiewa nutê niepokoju.

Ukazanie Afryki jako kraju biednego, brudnego, niebezpiecznego, a z drugiej strony piêknego, z tradycjami oraz bogat± kultur±.

Polecam Wam ca³± seriê, a ja czekam na kolejny tom.

Avatar u¿ytkownika - aneta5janiec12
aneta5janiec12
Przeczytane:2024-09-28, Ocena: 6, Przeczyta³am,
Twórczo¶æ Kingi Jesman pozna³am czytaj±c jej dwie poprzednie ksi±¿ki z serii ,,Klejnoty Dubaju". Poprzednie dwie ksi±¿ki mnie oczarowa³y, dlatego te¿ bez ¿adnego momentu zawahania siêgnê³am po jej kolejn± pozycjê i po raz kolejny zosta³am bardzo pozytywnie zaskoczona!   Holly to Szwedka nie maj±ca ³atwego ¿ycia. Ojciec pope³ni³ samobójstwo, matka to alkoholiczka i narkomanka. Dziewczyna ma zaledwie osiemna¶cie lat kiedy wyje¿d¿a z kraju do Hiszpanii, jednak tam równie¿ jej siê nie powodzi, ale kto¶ poleca jej wyjechaæ do Dubaju i tam spróbowaæ u³o¿yæ sobie ¿ycie. Holly odziedziczy³a spory spadek po ojcu, jednak na tyle rozwa¿nie nimi dysponowa³a, ¿e bêd±c teraz doros³± kobiet± ma dobr± pracê i pieni±dze. Jedyne czego jej brakuje to mi³o¶ci... Jednak poznaje Nigeryjczyka Chimê. Miêdzy obojgiem zaczyna rodziæ siê uczucie, ale jeden dzieñ mo¿e przekre¶liæ ich wspólne plany na zawsze...   ,,Holly. Nigeryjska s³odycz" sprawi³a, ¿e na nowo zakocha³am siê w stylu pisarskim autorki! Ta ksi±¿ka jest piêkna, emocjonalna, bogata w opisy kulturowe. Kinga Jesman genialnie podchodzi do prezentowanej tematyki. Wszystkie poruszane tematy s± ¶wietnie przedstawione. Zaczynaj±c od genialnie wykreowanych postaci, koñcz±c na opisach kulturalnych. Widaæ jaki ogrom pracy autorka wk³ada w przedstawienie wszystkich aspektów!   Jak ju¿ wspomnia³am autorka ¶wietnie wykreowa³a bohaterów. Holly to bohaterka, która jest przedstawiona jako silna, niezale¿na kobieta po trudnych, wrêcz traumatycznych przej¶ciach. Jednak mimo jej samowystarczalno¶ci brakuje jej mê¿czyzny u boku. Jako nastolatka zosta³a mocno zraniona. Bêd±c doros³± kobiet± zwi±za³a siê z facetem, który j± ok³ama³, dlatego od samego pocz±tku relacja z Chim± by³a trudna. Na szczê¶cie Holly odwa¿y³a siê daæ szansê temu zwi±zkowi, ale i tym razem jej szczê¶cie nie trwa³o d³ugo. Chima to bohater, którego na pocz±tku siê troszkê boimy, widzimy jakie podej¶cie ma do Holly. Ale im bardziej go poznajemy tym bardziej zyskuje on w naszych oczach. Jego relacja z rodzin± jest bardzo mocna i podsycona mi³o¶ci±. To zupe³ne przeciwieñstwo Holly. Jego droga do tera¼niejszo¶ci te¿ by³a trudna i niejednokrotnie spotka³ siê z ciê¿kimi prze¿yciami. Jednak mimo wszystko siê nie podda³ i dotar³ do miejsca w którym jest obecnie.   Co¶ co zas³uguje na uwagê w tej ksi±¿ce (a tak¿e innych ksi±¿kach autorki) to na pewno pokazanie danych kultur. Kultura Nigeryjska by³a mi dotychczas zupe³nie obca, jednak dziêki tej lekturze dowiedzia³am siê na jej temat wielu ciekawostek. Ponadto nie by³am zupe³nie ¶wiadoma jak niebezpieczne jest to pañstwo. ,,Holly. Nigeryjska s³odycz" to ksi±¿ka, któr± bardzo wiele mi u¶wiadomi³a i zmusi³a do przemy¶leñ na temat ¿ycia. A przede wszystkim pokaza³a mi, ¿e docenianie tego co mamy, oraz dbanie o relacje rodzinne jest bardzo wa¿ne! Mo¿emy mieæ pieni±dze, bogactwo, ale bez rodziny i bez mi³o¶ci ci±gle bêdzie nam czego¶ brakowa³o, a samotno¶æ w pewnym momencie ¿ycia jest bardzo dokuczliwe.   Reasumuj±c, ,,Holly. Nigeryjska s³odycz" to powie¶æ dla fanów ksi±¿ek ciekawych, emocjonalnych, a tak¿e dla tych, którzy lubi± poznawaæ inne kultury. To historia nie tylko o mi³o¶ci, ale równie¿ o po¶wiêceniu, trudnych wyborach, a tak¿e sile charakteru. Autorka poprzez postaci bohaterów pokazuje nam, co tak naprawdê w ¿yciu jest wa¿ne i co powinni¶my doceniæ. Kinga Jesman pokazuje nam równie¿, ¿e ró¿nice kulturowe miêdzy dwojgiem kochaj±cych siê ludzi nie musz± byæ przeszkod±, a wrêcz przeciwnie mog± bardzo wzbogacaæ zwi±zek. Z ca³ego serca polecam tê historiê i na pewno siêgnê po kolejne czê¶ci!
Avatar u¿ytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-09-10, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Lubisz ksi±¿ki, które nawi±zuj± swoj± tematyk± do krajów Bliskiego Wschodu i panuj±cych tam obyczajów? ?
Muszê przyznaæ, ¿e ja bardzo, a seria "Klejnoty Dubaju" autorstwa Kingi Jesman skrad³a moje serce.

,,Holly. Nigeryjska S³odycz" to ju¿ trzeci tom serii, która pokazuje nam ró¿norodno¶æ ¿ycia w Dubaju i innych krajach Bliskiego Wschodu. Ka¿da ksi±¿ka ukazuje niezwykle silne, kobiece postacie -- by³a Almas, Devi, a teraz przysz³a pora na Holly. Holly to Szwedka, która od ¿ycia dosta³a mocno po ty³ku, i gdy tylko mog³a, postanowi³a wyjechaæ ze swojego rodzinnego kraju, aby zacz±æ wszystko od nowa... Jednak szybko okaza³o siê, ¿e i to wcale nie bêdzie takie ³atwe.

Kinga Jesman ma niesamowite pióro i muszê przyznaæ, ¿e ka¿da jej kolejna ksi±¿ka jest przepe³niona jeszcze wiêksz± dawk± emocji i serca, które autorka wk³ada w tworzenie tak niesamowitych historii.

¯ycie Holly, ale tak¿e i Chimy, by³o pe³ne bólu, cierpienia i niepowodzeñ, ale s± to historie, które dos³ownie czytaj± siê same. Tym bardziej, ¿e to w³a¶nie im autorka odda³a g³os, pozwalaj±c podzieliæ siê swoimi przemy¶leniami, przekonaniami i warto¶ciami. Wszystko to sprawia, ¿e bohaterowie s± niezwykle ludzcy i co najwa¿niejsze -- nie idealizuj± swojego ¿ycia. Ukazuj± je takim, jakie jest i by³o. Na ka¿dej stronie czuæ ca³± paletê emocji, które przenikaj± do czytelnika i otulaj± go z ka¿dej strony. Kindze Jesman uda³o siê idealnie ukazaæ pragnienie mi³o¶ci tej dwójki oraz zakorzenione w nich przekonania i warto¶ci.

W¶ród tej mi³osnej historii Holly oraz Chimy Kinga Jesman poruszy³a wiele wa¿nych tematów, takich jak aklimatyzacja w nowym kraju, mobbing, ró¿nice kulturowe i mentalne. Pozwala nam poczuæ klimat Dubaju, ale i Nigerii. Poznajemy plemiê Igbo, które ma piêkne zwyczaje i g³êboko zakorzenione warto¶ci, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Autorka ukazuje, jakie niebezpieczeñstwa czyhaj± nawet na Nigeryjczyków, a co dopiero na obcokrajowców w tym piêknym, ale pe³nym brutalno¶ci i terroryzmu kraju.

,,Holly. Nigeryjska S³odycz" to ksi±¿ka, która porusza, ciekawi i sprawia, ¿e siê w niej zatracamy. Ukazuje ludzkie dramaty, pragnienia i przede wszystkim mi³o¶æ -- nie tylko miêdzy kobiet± a mê¿czyzn±, ale tak¿e tê do rodziny. Serdecznie POLECAM!

Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek