Ostatnia część pikantnej tetralogii francuskiej gorszycielki.?Mąż nie powinien opuszczać żony, kiedy to jest taki mąż i taka żona\" - napisze Annie pierwszego dnia po wyjeździe ukochanego Alaina. Roztropny małżonek zostawił jej szczegółowy rozkład zajęć: co zlecić służbie, jaką garderobę sobie sprawić, kogo odwiedzić, a kogo raczej unikać. Do tej ostatniej kategorii zaliczył Renauda i Klaudynę. Wakacje w pachnącym siarką i kwitnącymi drzewami pomarańczowymi Arriege, na które wyjeżdża całe towarzystwo, będą dla Annie przełomowe. Nie tylko dlatego, że atmosfera kurortu sprzyja niewinnym flircikom i dość frywolnej zabawie...Pełna uroku i pikanterii proza Colette. Zmysłowa i bezpruderyjna jeszcze dzisiaj wywołuje rumieniec zakłopotania.
Informacje dodatkowe o Klaudyna odchodzi:
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2011-09-28
9788377475102
Przeczytane:2023-02-04, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2023, Mam,
Po "Małżeństwie Klaudyny" miałąm już serdecznie dość patrzenia na świat jej oczyma, które dostrzegają jedynie zmysłowość, a wszystko od niej pochodzi i do niej się sprowadza. Swoją drogą...niezwykłośc cyklu o Klaudynie polega na tym, że wciąż mówiąc o seksie, nigdy go nie ukazuje. Zawsze bohaterów widzimy przed i po...jak w amerykańskich filmach dozwolonych od lat dwunastu. W każdym razie...patrząc na Klaudynę oczami Anny, znowu ją polubiłam. Oprócz zmysłowości ukazało się jej dobro, poczucie humoru i zalążki dojrzałości, która umie się wyrzekać tego co szkodliwe. A Annie jest urocza...mam nadzieję, że ją jeszcze kiedyś spotkam