Klatka

Tom 23 cyklu Thorgal

Dwudziesty trzeci tom przygód Thorgala - zakończenie sześcioczęściowego podcyklu, zapoczątkowanego w albumie "Słoneczny miecz".

Thorgal ucieka z wyspy piratów razem z Galathornem, księciem Brek Zarith, i chroni się na jego dworze. Tam zakochuje się w nim siostra Galathorna. Kiedy odrzuca jej konkury i wyrusza na poszukiwanie rodziny, zazdrosna księżniczka wysyła za nim zabójców. Tymczasem Aaricia z dziećmi próbuje z pomocą wikingów zdobyć fortecę Shaigana. Nie udaje jej się to i w końcu wraca na wysepkę, gdzie kiedyś mieszkała z Thorgalem. Tam czeka na nią wielka niespodzianka...

Wymyślony przez Van Hamme, a narysowany przez Rosińskiego fantastyczny, mroczny świat wikingów odniósł wielki sukces. Wciąż są wznawiane starsze tytuły i powstają nowe przygody Thorgala Aegirssona. Komiks wielokrotnie wyróżniany i uznawany za jeden z najpopularniejszych komiksów w Europie.

Informacje dodatkowe o Klatka:

Tłumaczenie: Wojciech Birek
Ilustracje:Grzegorz Rosiński

Kup książkę Klatka

Klatka - opinie o książce

Zakończenie cyklu ,,w szponach Kriss" było mocno przewidywalne, podróż Aaricii bez większego sensu, a późniejsza zemsta Sardaza Bez Skóry bardzo licho wymyślona. Na plus można tutaj zaliczyć relację między ludzkie i nieufność do Thorgala opiekunów Louve, Dareka i Lehli

Avatar użytkownika - Faledor
Faledor