Kino-sztuka. Zwrot kinematograficzny w polskiej sztuce współczesnej

Czego w filmie poszukają Anka i Wilhelm Sasnal bądź Katarzyna Kozyra? Dlaczego Zbigniew Libera nakręcił pełnometrażowe dzieło, które pokazywany ma być w kinach, a nie tylko w przestrzeniach muzealnych i galeryjnych?

Największą siłą tej pracy są rozmowy, jakie podejmują z artystami. Wśród rozmówców m. in. Oskar Dawicki, Katarzyna Kozyra, Zbigniew Libera, Anka i Wilhelm Sasnal, Wojciech Marczewski.

Autorzy przedstawiają państwu książkę, zestawiającą bogatą kolekcje materiałów źródłowych (fragmenty scenariusza, fotosy, dokumentacje prac z galeryjnych) z tekstami analitycznymi.

Kino–Sztuka to nowe zjawisko artystyczne, w ramach którego twórcy z pola sztuki współczesnej, zmieniają się w reżyserów pełnometrażowego kino fabularnego. Kręcą oni narracyjne, operujące emocjami, aktorskie filmy, skierowane do kinowej, a nie tylko galeryjnej publiczności. Krótko mówiąc, Kino–Sztuka to zwrot kinematograficzny w polskiej sztuce współczesnej.

Informacje dodatkowe o Kino-sztuka. Zwrot kinematograficzny w polskiej sztuce współczesnej:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2015-03-27
Kategoria: Muzyka, film
ISBN: 978-83-64682-43-8

Kup książkę Kino-sztuka. Zwrot kinematograficzny w polskiej sztuce współczesnej

Kino-sztuka. Zwrot kinematograficzny w polskiej sztuce współczesnej - opinie o książce