Kierowanie zespołami. Osobisty mentor - Harvard Business School Press

Od zespołu niesterowalnego do uskrzydlonego Wprowadzaj członków zespołu w role, które im przydzielasz Rozpoznawaj i neutralizuj tendencje odśrodkowe w grupie Oceń swoje umiejętności -- test kompetencji lidera O tym, jak trudno jest kierować ludźmi, przekonujesz się dopiero, kiedy sam stajesz się liderem zespołu. Czarny scenariusz wygląda mniej więcej tak: nie udaje Ci się porwać zespołu do pracy nad wspólnym celem. Ludzie nie akceptują ról i zadań, które im powierzasz. Nie wykazują inicjatywy. Mówią: "Nie da się" -- i umywają ręce. Większość pracy musisz wykonać w pojedynkę. Sprawców zła nie da się ustalić, bo jedni zrzucają odpowiedzialność na drugich. Nie masz wyjścia -- musisz sobie z tym poradzić. Zacznij nareszcie tworzyć inny scenariusz. Dostrzegaj to, czego nie widać gołym okiem. Czy członkowie zespołu wzajemnie się uzupełniają? Czy mają potrzebne do pracy zasoby, a więc czas, wolę i wiedzę? Czy akceptują Cię jako lidera? Czy istnieje między nimi poczucie wspólnoty? Czy wiedzą, po co pracują? Skąd biorą się tarcia i niezadowolenie? A kiedy już to dostrzeżesz, likwiduj przyczyny, a nie skutki problemów w pracy zespołu. Z tej książki dowiesz się, jak: rozpoznać swoje mocne i słabe strony w roli lidera, ustalić pożądaną wielkość zespołu i dobrać jego członków, zbudować więź wzajemnego zaufania, sterować twórczym chaosem w zespole, skrócić fazy burz i konfliktów, delegować kompetencje na członków zespołu. Likwiduj przyczyny, a nie skutki problemów w pracy zespołu.

Informacje dodatkowe o Kierowanie zespołami. Osobisty mentor - Harvard Business School Press:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: b.d
Kategoria: Zarządzanie i marketing
ISBN: 978-83-246-0893-5

Kup książkę Kierowanie zespołami. Osobisty mentor - Harvard Business School Press

Kierowanie zespołami. Osobisty mentor - Harvard Business School Press - opinie o książce