Kiedy żyłam w nowych czasach

Dwudziestoletnia Evelyn Sert, Żydówka z Londynu postanawia po II wojnie światowej wyjechać do Palestyny; chce wziąć udział w budowie młodego państwa żydowskiego. Wyidealizowana ziemia Izraela okazuje się jednak o wiele bardziej obca i dziwna niż Evelyn kiedykolwiek sobie wyobrażała. Wychowana w Soho, jest na wskroś nowoczesną Europejką, a młode żydowskie państwo bynajmniej nie przyjmuje jej entuzjastycznie. Z ich punktu widzenia nie może się na nic przydać: nie jest inżynierem; ani rolnikiem; nie umie strzelać. Przypadkowo ląduje więc w niewielkim kibucu w Galilei. Upał, ciężka praca fizyczna, wieczny brak prywatności, pobudka o czwartej rano i bezosobowe koszule z kibucowego magazynu zamiast eleganckich sukienek kompletnie zbijają ją z tropu; uznaje, że pobyt w Galilei nie ma większego sensu i nic nikomu nie mówiąc wyjeżdża. Po drodze poznaje niejakiego Johnny'ego, który podaje się za brytyjskiego żołnierza żydowskiego pochodzenia. Evelyn wyczuwa, że nieznajomy nie mówi jej prawdy o sobie; razem docierają do Tel Awiwu, nowoczesnego tętniącego życiem miasta, gdzie Evelyn rozpoczyna pracę w salonie fryzjerskim. Swym sposobem bycia i zdolnościami naśladowczymi przyciąga do salonu żony brytyjskich oficerów. W towarzystwie niczego nie podejrzewających Anglików podaje się za żonę brytyjskiego policjanta. Przybiera nawet nowe imię - Priscilla Jones. Ma teraz dwie tożsamości, a co więcej w swojej angielskiej roli czuje się dużo swobodniej. Widuje Johnny'ego i w końcu zostaje jego kochanką. Ten prosi ją o informacje dotyczące angielskich wojskowych z którymi się zaprzyjaźniła i dziewczyna dostarcza mu je. Atmosfera napięcia w Palestynie narasta; na porządku dziennym są zamachy na oficerów mandatu, zamieszki, strzelaniny; żydowskie organizacje podziemne porywają angielskich oficerów, okazuje się, że do tego właśnie posłużyły informacje zdobyte przez Evelyn. Po pewnym czasie staje się pewne, że także jej grozi niebezpieczeństwo - jeden z angielskich policjantów traktuje ją podejrzliwie i w końcu domyśla się, że Priscilla odgrywa podwójną rolę. Od tej pory Evelyn musi porzucić salon fryzjerski i ukrywać się. When I lived in modern times to wciągająca historia powstawania nowego państwa, a zarazem opis niezwykłego nieuporządkowanego świata Palestyny po II wojnie światowej.

Informacje dodatkowe o Kiedy żyłam w nowych czasach:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: b.d
ISBN: 978-83-7495-119-7

Kup książkę Kiedy żyłam w nowych czasach

Kiedy żyłam w nowych czasach - opinie o książce