Kicia Kocia wraz z przyjaciółmi przeżywa burzę. Dzieci trochę się boją, ale tata Kici Koci je uspokaja i uczy, jak należy się zachować, gdy burza zaskoczy nas na dworze.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2012-05-18
Kicia Kocia bawi się z przyjaciółmi w parku, lecz nagle zrywa się burza. Tata dziewczynki przypomina dzieciom, jak należy zachować się w czasie burzy. Świetna książeczka, która edukuje maluchy w tym temacie.
Kicia Kocia tym razem przekazuje wiedzę o zachowaniu podczas burzy. W trakcie trwania tego zjawiska kotka razem z przyjaciółmi jest na dworze. Zaniepokojone dzieci uspokaja tata Kici Koci. Informuje je, że nie wolno jeździć na rowerze, stać pod drzewami ani parasolami. Każe im wejść do budynku albo kucnąć i przeczekać burzę. Obrazki przekonują maluchy, iż nie trzeba bać się tego zjawiska atmosferycznego.
Kicia Kocia idzie na spacer, pobawić się z przyjaciółmi. Nagle, nadchodzi burza i bohaterka musi zmierzyć się z nowymi informacjami, związanymi ze zjawiskiem atmosferycznym. Jako dorosły czytelnik, przypomniałam sobie, że nie wolno rozkładać parasola, jeździć na rowerze czy stać pod drzewem. Najlepiej wejśc do sklepu, aby się schronić bądź nie mając innej możliwości kucnąć. Książka uczy i wywołuje na twarzy uśmiech, ma super ilustracje. Polecam.
Kicia Kocia ogląda gwiazdy na niebie. Zachwyca się księżycem i zwierza się, że chciałaby polecieć na księżyc. Dowiaduje się, że można tam dolecieć rakietą...
Kicia Kocia i Nunuś wybierają się na wakacje. Pierwszy raz będą lecieć prawdziwym samolotem! Nunuś bardzo się cieszy. Tylko gdzie się podziała walizka...
Przeczytane:2016-05-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - książki dla dzieci 2016,