Kazanie o upadku Rzymu

Dwaj młodzi przyjaciele z dzieciństwa, rozczarowani studiami filozoficznymi na Sorbonie i przekonani, że są w stanie sami zbudować najlepszy z możliwych światów w obrębie tej żałosnej ziemskiej egzystencji, porzucają życie akademickie w Paryżu i wracają do rodzinnego miasteczka na Korsyce, aby przejąć w dzierżawę mały podupadający bar. Początkowe sukcesy sprawiają, że to miejsce staje się dla nich nie tylko źródłem wspomnień, ale i nadziei na doskonalszy kształt ich przyszłości. A jednak gdy tylko zdobywają się na odwagę przypisać ich kruchemu i iluzorycznemu królestwu walor wieczności, mroczna i okrutna strona lokalnej rzeczywistości odziera ich z wszelkich marzeń i planów. Zupełnie jakby zapomnieli o przestrodze św. Augustyna, który w 410 roku w kazaniu do lamentujących nad upadkiem Rzymu wiernych powiedział: „człowiek buduje na piasku. Jeśli chcecie objąć to, co zbudował człowiek, schwytacie w ramiona jedynie wiatr. Wasze dłonie pozostaną puste, a serca smutne. I jeśli tak bardzo kochacie świat, zginiecie wraz z nim”.

Informacje dodatkowe o Kazanie o upadku Rzymu:

Kazanie o upadku Rzymu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Olena
Olena
Przeczytane:2013-10-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Chcę mieć, 52 książki - 2013,
Zalecam czytać tę książkę w samotności, najlepiej w którymś z zacienionych, domowych kątów, zapewniających dużą dozę intymności. Wówczas można bez skrępowania pozwolić sobie na mdłości, dreszcze, napady smutku, melancholijne gapienie się w przestrzeń i inne mało widowiskowe reakcje, które jest w stanie ona wywołać u co wrażliwszych czytelników. Jeśli chodzi o większość opisów wysokość ich lotów strąca gwiazdy z nieba. Moim zdaniem onieśmielająco wybitna. Trzeba: przeczytać, odchorować i docenić.