Kawa. To proste! Przewodnik kawosza

Praktyczny i zabawny przewodnik

idealny dla początkujących kawoszy, a także dla najbardziej wymagających miłośników kawy.

Czy wiesz, że kawa jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie? Ile krajów zajmuje się zbieraniem i obróbką ziaren? Jak długą drogę musi pokonać ziarno, by od rolnika, przez palarnię, trafić w ręce baristy?

Poznaj sekrety baristów

.naucz się prawidłowych sposobów mielenia kawy, tak by wydobyć głęboki smak w zależności od sposobu jej przyrządzania

. wybierz najlepszy dla siebie ekspres do kawy

. odbierz prawdziwą lekcję latte art.

Wydobądź najlepszy aromat z każdego ziarna

Sébastien Racineux

trener baristów i nauczyciel przedmiotów ścisłych. Założyciel organizacji Espressologie i laureat drugiego miejsca w konkursie French Brewers Cup 2012.

Chung-Leng Tran

fotograf i barista. Mistrz French Brewers Cup 2012.

Informacje dodatkowe o Kawa. To proste! Przewodnik kawosza:

Kawa. To proste! Przewodnik kawosza - opinie o książce

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2024-12-09, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

"Kawa. To proste! Przewodnik kawosza" to doskonały przewodnik zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych miłośników kawy. Autorzy, Sebastien Racineux i Chung-Leng Tran, w przystępny sposób wyjaśniają skomplikowane procesy związane z uprawą, obróbką i parzeniem kawy. Ja jestem koneserem tego smaku i dla mnie ta książka to wielki skarb, jestem z niej niezmiernie zadowolona, a czytałam ją z zapartym tchem.

Książkę tę wyróżnia kompleksowość. Od ziaren kawowca po latte – książka porusza wszystkie aspekty związane z kawą.

Praktyczne wskazówki, robią z parzenia kawy rytuał, pełen doznań. Zawiera wiele cennych porad dotyczących wyboru kawy, sprzętu oraz technik parzenia.

Książka ta, to nie tylko skarbnica wiedzy o kawie, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Jej twarda oprawa nadaje publikacji solidności i elegancji, sprawiając, że będzie ozdobą każdej biblioteczki.

A co kryje się wewnątrz? Barwne ilustracje, które nie tylko uprzyjemniają czytanie, ale także pomagają zrozumieć skomplikowane procesy związane z uprawą, obróbką i parzeniem kawy. Grafiki są szczegółowe i estetyczne, przedstawiają różne gatunki kawowców, narzędzia baristy, a także krok po kroku ilustrują techniki parzenia.

Dzięki tym ilustracjom łatwiej zapamiętasz nowe informacje. Zrozumiesz różnice między poszczególnymi rodzajami kawy.
Nauczysz się prawidłowo korzystać z różnych sprzętów do parzenia kawy.

Podsumowując: "Kawa. To proste!" to książka, która nie tylko zaspokoi Twoją ciekawość, ale także stanie się inspiracją do eksperymentowania z różnymi rodzajami kawy i technikami parzenia. A dzięki pięknym ilustracjom i solidnej oprawie, będzie towarzyszyć Ci przez wiele lat.

Książka dla każdego smakosza:
Początkujący, znajdą tu podstawowe informacje o kawie i nauczą się, jak parzyć pyszną kawę w domu.
Doświadczeni kawosze odkryją nowe smaki i techniki, poszerzając swoją wiedzę.

"Kawa. To proste!" to nie tylko książka, ale też pasjonująca podróż po świecie kawy. Autorzy zarażają miłością do tego napoju i zachęcają do eksperymentowania z różnymi metodami parzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie i poprawić swoje umiejętności baristyczne, ta książka jest dla Ciebie.

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska