Większość z nas zaczyna dzień od kawy - w kubku lub filiżance, z mlekiem albo czarnej. Bez kawy trudno sobie wyobrazić poranki, spotkania towarzyskie czy ciężki dzień w pracy, a rytuał jej parzenia oraz wydobywający się przy nim zapach działają na naszą wyobraźnię...
Kawa to napój z przeszło tysiącletnią tradycją. Przywieziona do Europy przez Arabów, od wieków wzbudza ogromne emocje. Brązowe ziarenka słyną z niemal terapeutycznych właściwości - napar z nich zwalcza zmęczenie, poprawia koncentrację i pamięć, ma dobroczynny wpływ na przemianę materii.
Klasyczne espresso czy kawa po irlandzku? Waniliowa latte, a może kawa po karaibsku z rumem i malibu? Oprócz sprawdzonych przepisów na napoje z kawą w roli głównej, amatorzy słodkości poznają tajemnicę przygotowywania ciastek, ciast i deserów z dodatkiem kawy.
Osobny rozdział książki poświęcono technikom parzenia, a także palenia kawy.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2014-04-30
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 128
Chcę przeczytać,