Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z was nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą obyć się bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabiką z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną, oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata speciality coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy.
Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2017 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 300
Język oryginału: polski
Ilustracje:Dawid Kwoka
Chcę przeczytać,