Kawa: 100 przepisów

Ocena: 0 (0 głosów)

Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy.

Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prostego dzbanka z tłokiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety, które zostają w tej książce wnikliwie przedstawione.

Istotnymi czynnikami, które mają wpływ na smak kawy są: odpowiednie jej przechowywanie, rodzaj wody, odpowiednie czyszczenie naczyń i urządzeń, utrzymywanie zaparzonej kawy w odpowiedniej temperaturze oraz podanie jej w naczyniach, które trzymają ciepło i nie zmieniają jej smaku.

 

 

Informacje dodatkowe o Kawa: 100 przepisów:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788311121713
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Top 100 coffee recipes
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Karolina Lossman-Bołdok

więcej

Kup książkę Kawa: 100 przepisów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Lato drugich szans
Dagmara Zielant-Woś
Lato drugich szans
Cienie. Po prostu magia
Katarzyna Rygiel
Cienie. Po prostu magia
Suplementy siostry Flory
Stanisław Syc
Suplementy siostry Flory
Upiór w szkole
Krzysztof Kochański
Upiór w szkole
Piwniczne chłopaki
Jakub Ćwiek
Piwniczne chłopaki
Dolina Marzeń. Przeszłość
Katarzyna Grochowska
Dolina Marzeń. Przeszłość
Szczerbata śmierć
Arkady Saulski
Szczerbata śmierć
Bez litości
Michał Larek
Bez litości
Z okruchów nadziei
Anna Siedlecka
Z okruchów nadziei
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy