Kawa: 100 przepisów

Ocena: 0 (0 głosów)

Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy.

Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prostego dzbanka z tłokiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety, które zostają w tej książce wnikliwie przedstawione.

Istotnymi czynnikami, które mają wpływ na smak kawy są: odpowiednie jej przechowywanie, rodzaj wody, odpowiednie czyszczenie naczyń i urządzeń, utrzymywanie zaparzonej kawy w odpowiedniej temperaturze oraz podanie jej w naczyniach, które trzymają ciepło i nie zmieniają jej smaku.

 

 

Informacje dodatkowe o Kawa: 100 przepisów:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788311121713
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Top 100 coffee recipes
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Karolina Lossman-Bołdok

więcej

Kup książkę Kawa: 100 przepisów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Gniazdo sierot
Ewelina Miśkiewicz
Gniazdo sierot
Linia oporu
Jacek Dukaj
Linia oporu
Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska
Po tamtej stronie rzeki
Już Ci nie uwierzę
Izabela M. Krasińska ;
Już Ci nie uwierzę
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy