Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce

Kto, poza mieszkańcami Wapna, wie o zagładzie tej górniczej osady?

Dlaczego na komendzie MO w Krośnie Odrzańskim chciano zastrzelić szeregowca Armii Radzieckiej?

Dlaczego ZOMO-wiec z Warszawy, który wiele na służbie widział, w Osiecku przeżył szok?

Między tragicznym wypadkiem tramwajowym w Wałbrzychu z 1945 roku, o którym wiadomo niewiele, a powodzią tysiąclecia, która 7 lipca 1997 roku zalała Kłodzko, wydarzyło się w Polsce tysiące katastrof lądowych. Były to zarówno wypadki, jak i klęski żywiołowe czy epidemie.

Leszek Adamczewski wybrał i opisał w swej książce kilkadziesiąt z nich. Obok zdarzeń znanych i dobrze pamiętanych przedstawia również te mało znane, całkowicie zapomniane bądź oficjalnie przemilczane, bo swego czasu politycznie bardzo niewygodne.

Informacje dodatkowe o Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2019-04-23
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg Polska

Kup książkę Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce

Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce - opinie o książce

Avatar użytkownika - klaud
klaud
Przeczytane:2019-12-29, Przeczytałem,
Łuny nad jeziorami: Agonia Prus Wschodnich
Leszek Adamczewski0
Okładka ksiązki - Łuny nad jeziorami: Agonia Prus Wschodnich

Łuny nad jeziorami to wybór kilkudziesięciu dramatycznych i sensacyjnych epizodów z dziejów Prus Wschodnich w ostatnich miesiącach II wojny światowej i...

Na podbój świata: Śląskie sensacje wojenne
Leszek Adamczewski0
Okładka ksiązki - Na podbój świata: Śląskie sensacje wojenne

Sensacyjne epizody z dziejów Śląska lat 30. i 40. XX wieku. Głównie z czasów drugiej wojny światowej. To ze Śląska Adolf Hitler wyruszył na podbój świata:...