Kardioonkologia w praktyce klinicznej

Choroby serca oraz choroby nowotworowe stanowią najczęstsze schorzenia występujące obecnie w populacji rozwiniętych społeczeństw. Często zdarza się, że u pacjentów z rozpoznaniem choroby nowotworowej współistnieją dodatkowo schorzenia układu krążenia. W takiej sytuacji konieczne jest zastosowanie jednoczesnego leczenia kardiologicznego oraz przeciwnowotworowego.

Dzięki postępowi, jaki miał miejsce w ciągu ostatnich dekad w dziedzinie kardiologii, wielu chorych poważnie obciążonych kardiologicznie żyje dłużej, ale jednocześnie narażonych jest na choroby nowotworowe. Również tacy chorzy mają obecnie szansę na skuteczne leczenie przeciwnowotworowe. Terapia onkologiczna, szczególnie w tej grupie chorych, wymaga ścisłej kooperacji między kardiologiem i onkologiem.

Ponadto warto podkreślić, że stosowanie nowoczesnych terapii onkologicznych w tym immunoterapii, leków ukierunkowanych na cele molekularne oraz radioterapii wiąże się z możliwością rozwinięcia powikłań kariologicznych, a także nowych schorzeń. Często pierwszym specjalistą, który ma kontakt z takim chorym jest lekarz rodzinny.

Celem publikacji jest ułatwienie interdyscyplinarnej opieki nad pacjentem onkologicznym. Książka przeznaczona jest dla onkologów, kardiologów, lekarzy rodzinnych, a także specjalistów innych dziedzin.

Informacje dodatkowe o Kardioonkologia w praktyce klinicznej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2023-09-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Kardioonkologia w praktyce klinicznej