Kamyk filozoficzny Starożytnoćś-renesans/Stentor/

Pierwszy tom z serii podręczników do filozofii dla liceum i technikum prezentuje wybrane zagadnienia filozoficzne od starożytności do renesansu. Autorka skupia się na najważniejszych ideach w historii myśli i ? co istotne ? przedstawia je w sposób jasny i przystępny. W wykładzie znajdziemy również biogramy najsłynniejszych filozofów oraz informacje na temat głównych kierunków filozoficznych omawianego okresu. Na uwagę zasługują też różnorodne ćwiczenia i pytania, nie tylko pomocne w przyswojeniu sobie treści wykładu, lecz także inspirujące do samodzielnego myślenia. Niewątpliwą zaletą książki są fragmenty dzieł filozoficznych wraz z pytaniami ułatwiającymi zrozumienie tekstu oraz wybór utworów literackich inspirowanych filozofią. Przykłady z literatury pięknej ilustrują żywotność idei filozoficznych w kulturze i ułatwiają integrację wiedzy humanistycznej. Dzięki swej różnorodnej zawartości Kamyk... może być wykorzystany zarówno jako podręcznik do nauki filozofii, jak i książka pomocnicza do języka polskiego lub historii.

Informacje dodatkowe o Kamyk filozoficzny Starożytnoćś-renesans/Stentor/:

Wydawnictwo: Stentor