Ilu miała kochanków? Czy za pomocą tabletek usypiała męża, by móc się spotykać z innymi mężczyznami? Czy jako wdowa leżała krzyżem w kościele?
Aleksandra Wierzbicka i Kalina Jędrusik znały się ponad ćwierć wieku. To o niej Jędrusik mówiła ,,córka". To w jej ramionach zmarła. To ona znała aktorkę, piosenkarkę i ikonę PRL-u jak nikt inny. I to ona rzuca zupełnie nowe światło na barwne życie Kaliny Jędrusik.
Po raz pierwszy mówi o Kalinie tak dużo i tak intymnie. Szczerze i bez lukrowania opowiada Mikołajowi Milckemu o Kalinie prywatnej, domowej, bez makijażu i bez blichtru, który towarzyszył jej przez całe życie.
To też osobiste listy Kaliny Jędrusik i Stanisława Dygata oraz nigdy wcześniej niepublikowane fotografie gwiazdy, która do dziś budzi skrajne emocje i - choć nie żyje od ponad 30 lat - wciąż jest bohaterką plotek.
Wszystkie książki, filmy i pikantne relacje mają się nijak do niezwykłej historii, którą trzymacie w rękach.
W tej książce znajdziecie prawdę o Kalinie Jędrusik.
Mikołaj Milcke, pisarz i dziennikarz, autor popularnych powieści obyczajowych, znany m.in. z serii ,,Gej w wielkim mieście" i książki ,,Chłopak z drugiego planu". Opowieści Aleksandry Wierzbickiej o Kalinie Jędrusik słuchał z wypiekami na twarzy. Żałuje, że nie wszystko, co zostało powiedziane, mogło być napisane. Możliwość współtworzenia tej książki to dla niego zaszczyt, przyjemność i powrót do pasji, jaką od zawsze są wywiady. Spacerując po Żoliborzu - teraz już świadomie - zawsze skręca w uliczki, którymi chadzała Kalina Jędrusik.
Aleksandra Wierzbicka Dygatów poznała jako mała dziewczynka. To ją Kalina Jędrusik nazywała córką. Książki o swojej drugiej matce nie chce nazywać biografią, woli określenie ,,opowieść". Napisała opowieść o niezwykłej osobie i wydarzeniach, których była nie tylko świadkiem, ale również uczestniczką. Jest jedyną spadkobierczynią Kaliny Jędrusik. Mieszka na warszawskim Żoliborzu i - jak Kalina - kocha zwierzęta.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-08-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Bardzo ciekawa opowieść o Kalinie Jędrusik, jakiej nie znamy, bo bardzo domowej, przedstawiona przez osobę bardzo bliską - Aleksandrę Wierzbicką, nazywaną przez Kalinę córką z wyboru, która mieszkała razem z nią ponad 20 lat w domu Dygatów na warszawskim Żoliborzu. Współautorka książki przedstawia Kalinę jaką zapamiętała, udostępnia jej bogatą korespondencję głównie z mężem Stanisławem Dygatem, obala wiele mitów i nieprawdziwych informacji dotyczących Kaliny i odnosi się (krytycznie!) do ostatniego filmu o niej "Bo we mnie jest seks".
Bardzo polecam tę ciekawą lekturę.
Kalina Jędrusik...któż nie zna tego nazwiska. Gwiazda kina, żona Stanisława Dygata, postać barwna i kontrowersyjna...dla niektórych.
Po trzydziestu latach od jej śmierci, córka z wyboru, jak o sobie mówi, Aleksandra Wierzbicka opowiedziała Mikołajowi Milcke, prawdziwą historię tej niezwykłej osoby. To niezwykle szczery, bardzo intymny obraz tej wielkiej artystki.
Mikołaj Milcke w sposób bardzo przystępny przedstawia nam tę rozmowę, byśmy i my mogli poznać prawdziwą twarz Kaliny Jędrusik.
Jest tu mnóstwo zdjęć, fragmentów listów, zapisków i to do tej pory nigdy niepublikowanych. Wyłania się z nich postać jakże inna od tej znanej nam z ekranu telewizora.
Aleksandra Wierzbicka dzieli się z nami intymnymi szczegółami z życia artystki i jej męża. Dementuje plotki i przekłamania, które przez lata narosły wokół tej pary.
Czytałam tę opowieść, bo autorka nie chce jej nazywać biografią, z ogromnym zainteresowaniem. Jest napisana z taką lekkością, że naprawdę trudno się od niej oderwać.
Mnie zaciekawiła. I otworzyła oczy na kobietę, która była ukryta za maską gwiazdy. Gorąco Wam polecam.
Chwila z prawdziwą Kaliną Jędrusik
Właściwie każda gwiazda ma swój oficjalny wizerunek, często w równym stopniu wypracowany, co nadany przez opinię publiczną. Sławne osoby mają również prywatne oblicze, które zazwyczaj poznaje wąskie grono ludzi - rodzina, przyjaciele, sąsiedzi lub wieloletni współpracownicy. O prawdziwej twarzy Kaliny Jędrusik w jej biografii opowiada osoba, której losy przez wiele lat były związane z losami jednej z najsłynniejszych artystek PRL-u.
Aleksandra Wierzbicka żyła w bardzo bliskiej i emocjonalnej relacji z Kaliną Jędrusik. Tytułowa córka z wyboru nie jest w tym przypadku zwrotem użytym bezpodstawnie. Czy zatem biografia Jędrusik jest laurką? Nie, choć narratorka mierzy się z wieloma plotkami i pomówieniami na temat Jędrusik, jednocześnie jej nie idealizując, nie kryjąc wad - rozrzutności, zaborczości, czy kontrowersji w postaci życia w otwartym związku.
Relacja Aleksandry Wierzbickiej jest pełna ciepła i poczucia bliskości, ale warto pamiętać, że nie jest ona już dzieckiem, a dojrzałą kobietą, którą potrafi trzeźwo oceniać wydarzenia z przeszłości i nie ma żadnych korzyści, żeby przeinaczać fakty - zwłaszcza, że dysponuje wieloma pamiątkami, które uwiarygadniają jej opowieść.
Kalina Jędrusik była niezwykle barwną postacią na tle szarej peerelowskiej rzeczywistości i jeżeli mielibyście ochotę, by choć przez moment z nią poobcować, myślę, że lepsza okazja się nie nadarzy. Jak naprawdę wyglądała jej praca polskiej Marilyn Monroe, co lubiła jeść (w książce znajdują się oryginalne przepisy Jędrusik) i czy naprawdę była skandalistką? To i znacznie, znacznie więcej możecie znaleźć w jej najnowszej biografii.
Kalina Jędrusik była polską aktorką, piosenkarką i ikoną PRL-u. Było o niej głośno gdy żyła i nadal wzbudza wiele emocji. Nawet dzisiaj jest tematem płotkiem. Jedni ją kochali, a inni... nie.
Książka ,,Kalina Jędrusik. Opowieści córki z wyboru" to historia o znanej autorce opowiadana przez Aleksandrę Wierzbicką. Obie pani znały się bardzo długo, a pani Ola zdradza czytelnikom wiele faktów i zdjęć z życia polskiej gwizdy, o których nikt nie wiedział do tej pory.
? Dlaczego w tej książce nie znajdziemy cyfry siedem? Nie ma strony siódmej, siódmego rozdziału. Nawet strony od 70-79 nie ma tutaj.
? Co to według Kaliny gacie na głęboką wodę?
? Dlaczego w latach 70 zakazano polskiej Marilyn Monroe występów w TV.
? Kto był gorszy? Jej koleżanki czy Gomułka?
? Jakie miała relacje z rodzicami?
? Ilu miała kochanków?
? Czy za pomocą tabletek usypiała męża by móc spotykać się z innymi mężczyznami?
Na te o wiele więcej odpowiedzi na pytania znajdziecie w książce.
Mnie osobiście książka zachwyciła. Nie sądziłam, że dostanę do rąk taki przekrój przez życie Kaliny Jędrusik. Od czasów dzieciństwa, szkoły po czasy jej sławy i śmierci, która przyszła tak nagle. Książka napisana jest w sposób żartobliwy. Nie brakuje tutaj typowych wypowiedzi dla Kaliny.
Jeśli chcecie poznać bliżej nie tylko znaną autorkę i piosenkarkę, ale również miłośniczkę zwierząt, to bardzo polecam książkę ,,Kalina Jędrusik. Opowieści córki z wyboru".
Przeczytane:2023-09-10,
Madonna, czy ladacznica? Święta, czy diablica? Utalentowana aktorka, a może skandalistka? Jaka była naprawdę Kalina Jędrusik? Czy napisano i powiedziano o niej już wszystko? Kto znał ją najlepiej?
"Kalina Jędrusik. Opowieść córki z wyboru" nie jest biografią. To książka - wywiad, którego udzieliła Aleksandra Wierzbicka, jej jedyna spadkobierczyni. Spisał go Mikołaj Milcke.
Pani Aleksandra poznała Stanisława Dygata i Kalinę Jędrusik w dzieciństwie. Bardzo polubiła ich dwa pieski i przychodziła do domu artystów, by się z nimi pobawić. Przez lata ich relacja się zacieśniała, a Kalina mówiła o niej "córka".
Książka jest zapisem jej wspomnień. Aleksandra mówi o codziennym życiu artystki, jej karierze, przyjaciołach, mężu, kochankach. Wspomina o przyjęciach w domu Dygatów, o ich zwierzętach, podróżach. Opisuje radosne i smutne wydarzenia z ich życia oraz obala wiele mitów, które narosły wokół nich przez lata.
Książka zawiera osobiste listy i niepublikowane fotografie gwiazdy. Jest dopracowana w każdym szczególe, pięknie wydana, a jej szata graficzna przyciąga wzrok.
"Kalina Jędrusik. Opowieść córki z wyboru" to lektura godna Waszej uwagi. Interesująca, intymna, pełna emocji. Tytułowa bohaterka jawi się nam, jako kobieta nietuzinkowa, o silnej osobowości, z dużym poczuciem humoru.
Serdecznie polecam. Przeczytajcie.