KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 10

Yumemi Yumemite zdobyła głosy od fanów, ale za mało, by urzeczywistnić swoje marzenia. W tym momencie staje przed nią jej ukochana hollywoodzka aktorka, która jednak zupełnie ją ignoruje.
Jak potoczy się ta sytuacja w 10 tomie serii o pięknych hazardzistkach w szkole, gdzie marzenia mogą zostać pożarte w jednej chwili?

Informacje dodatkowe o KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 10:

KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 10 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2021-09-22, Ocena: 6, Przeczytałem,

Tomik dziesiąty skupia się głównie na postaci doskonale rozpoznawalnej szkolnej „gwiazdy” Yumemi Yumemite. Bezgraniczna miłość fanów i ich „głosy” to dla nastolatki ciągle jednak mało. Pragnie ona wspiąć się na sam szczyt gigantycznej popularności. Nie ma ku temu lepszej okazji niż zmierzenie się z uwielbianą hollywoodzką gwiazdą, która również bierze udział w „szkolnych wyborach”. Sojusznikiem Yumemi staje się nikt inny jak Yumeko, która nie mogła przepuścić dobrej okazji do „wymagającej gry”. Do samego końca nie będzie tutaj wiadomo, kto okaże się „najjaśniejszą” i najbardziej „uzdolnioną” gwiazdą. Oczywiście nie można liczyć tylko na swoje zdolności i łut szczęścia. Wcześniej należy odpowiednio przygotować swoje pole walki, tak aby wszystkie atuty były po jednej ze stron (co nie oznacza wygranej).

Skupienie się w tym tomie na kilku wybranych postaciach, pozwala autorowi na dość „głębokie” ukazanie różnych ich cech i zupełnie innych motywacji do wygranej. Twórca pokazuje tu prawdziwe oblicze „szaleństwa” i determinacji, która zmusza uczestników gry do naprawdę drastycznych czynów. Bezkonkurencyjną gwiazdą jest tutaj Yumemi , która na przestrzeni kolejnych rozdziałów ulega dość znaczącemu przeobrażeniu. Znacznie mniejszą rolę ogrywa tutaj Yumeko, chociaż ma ona pewien wpływ na kolejne pokazane tutaj wydarzenia. W jej przypadku autor cały czas trzyma się tego samego schematu, który jak na razie doskonale się sprawdza (chociaż momentami jest trochę przewidywalny).

Cała recenzja na:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2021-06-10, Ocena: 4, Przeczytałem,

HAZARDZISTKI I IDOLKI

Kiedy przekartkujecie ten tom „Kakegurui”, pewnie odniesiecie wrażenie, że w serii to wszystko już było. i w pewnym sensie tak właśnie jest. Ale co z tego, pytam, skoro scenarzysta wycisnął z tematu to, co najlepsze i zaserwował nam kolejny świetny tomik świetnej serii, od jakiej ciężko jest się oderwać?

Walka o fotel przywódcy trwa! Dla Yumemi zdobyte głosy okazują się jednak niewystarczające, by jej marzenia mogły się spełnić. W tymczasem na horyzoncie pojawia się… hollywoodzka aktorka. Co to będzie oznaczało dla naszych bohaterek? Jakie walki jeszcze czekają na chętnych dresiku emocji? I co jeszcze się wydarzy?

KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 3
Homura Kawamoto''Toru Naomura0
Okładka ksiązki - KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 3

Walne zebranie w sprawie ugodowej spłaty dużych długów zakończyło się, pogłębiając więź Yumeko z Mary. Jednak w tej szkole przyjaźnie bywają bardzo...

KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 4
Homura Kawamoto''Toru Naomura0
Okładka ksiązki - KAKEGURUI - SZAŁ HAZARDU: TOM 4

Od pojedynku Yumeko z Midari w szkole zaczęła zachodzić pewna zmiana. Do tego przewodnicząca nagle zrobiła sobie wolne, a drugoklasiści w samorządzie otwarcie...

Raj utracony
John Milton