Pięknie ilustrowana historia, której główny bohater Kajtek – mały szpak kochający książki – ma
kłopoty ze wzrokiem. Udaje się do okulisty i dostaje swoje pierwsze okulary. Niestety staje się on
wtedy tematem żartów innych szpaków.
Kajtek dzięki okularom widzi rzeczy, których wcześniej nie dostrzegał, i wpada w tarapaty. Wydostaje
się z nich dzięki wiedzy zdobytej z książek, swojej wyjątkowej pomysłowości oraz pomocy licznych
kuzynów, którzy odtąd chcą być tacy jak on i nosić okulary.
„Kajtek, uważaj!” to nie tylko pochwała czytania. To także opowieść o tym, jak wykorzystywać
zdobytą wiedzę. I jak ważne jest twórcze myślenie i wspólne działanie.
Historia małego szpaka pokazuje, że trzeba zwracać uwagę na niepokojące sygnały, które wysyła
nasze ciało, pozwala też oswoić dzieci z myślą, że czasami trzeba szukać pomocy u specjalistów.
Jednak przede wszystkim uczy akceptacji i tolerancji. Nie sztuka bowiem wyśmiewać się z innego. Za
to wielką sztuką jest pozostać sobą, a nawet – jak nasz Kajtek – zaimponować prześmiewcom, by
chcieli być tacy jak my.
Wielu maluchom ktoś dokucza – historia Kajtka pokazuje im, że możliwe jest szczęśliwe zakończenie,
nawet jeśli czasem doświadcza się drwin i przykrości.
W samych Stanach Zjednoczonych wydano tę książkę już w ponad 40 000 egzemplarzy,
przetłumaczona została także m.in. na chiński, hiszpański, kataloński, portugalski, czeski, słowacki,
koreański, brazylijski i włoski.
Informacje dodatkowe o Kajtek, uważaj! Mały miłośnik książek zakłada okulary:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka