Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946

Niniejszy album zawiera komiksy Carla Barksa z lat 1945-1946. Ptak z tytułowej opowieści ma na imię Joe, a jego dziób skrywa niewyparzony język, który wyjątkowo daje się we znaki Donaldowi. Z kolei w komiksie Mądry pies kaczory postanawiają przyjąć pod swój dach kudłatego czworonoga. Donald upiera się, że zwierzę musi mieć rodowód i należeć do najinteligentniejszej rasy na świecie. Wszystko oczywiście toczy się zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażał. Zwierząt jest w tym zbiorze więcej. W jednej z historii siostrzeńcy zaprzyjaźniają się z młodą foczką, a w innej - Donald usiłuje zdobyć indyka, żeby tradycji na Święto Dziękczynienia stało się zadość. Najdłuższy komiks w tomie, Postrach rzeki , opowiada o pewnym wodnym potworze. Donald nie potrzebuje jednak zwierząt, żeby wpaść w tarapaty. Wystarczy, że postanowi zwrócić znalezione pieniądze, zaimponować Daisy tężyzną fizyczną albo kolejny raz rywalizować ze swoimi siostrzeńcami w wędkowaniu lub puszczaniu latawców. Kaczogród to kolekcja uwielbianych klasycznych komiksów, napisanych i narysowanych przez Carla Barksa w latach 1943-1972. Komiksy są prezentowane w kolejności chronologicznej. To prawdziwy skarb dla fanów!

Informacje dodatkowe o Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Carl Barks

Kup książkę Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946

Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946 - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2023-01-28, Ocena: 5, Przeczytałem,

KACZKI I ZWIERZĘTA

No i znowu Kaczki. Które to już? Dwudzieste pierwsze, a to tylko liczyć ,,Kaczogród" Carla Barksa, bo przecież mamy jeszcze dziesięć tomów ,,Wujka Sknerusa i Kaczora Donalda" Dona Rosy, mamy tom ,,Sknerusa" Kariego Korhonena, mamy serię o Myszce Miki, gdzie Donald ciągle się pojawia a ograniczam się tylko do tych serii albumowych, bo w kioskach są ,,Giganty", jest ,,Kaczor Donald" i im podobne. Ale to, co w tych Kaczkach najważniejsze, a przy okazji jedne z najlepszych, to właśnie te prace Barksa zbierane w tych tomikach. Te starocia, w oryginale publikowane dekady temu - to, co dostajemy w tej części ma już niemal 80 lat - a jednak wciąż żywe, wciąż urzekające, porywające i zadowalające czytelników w różnym wieku.

Kaczki i zwierzęta? Czemu nie. Donald męczy się z pewnym gadatliwym ptakiem, do tego pod opiekę kaczorów trafia psiak. A tu jeszcze foczka, albo indyk, którego trzeba zdobyć na święto dziękczynienia. Potwór też jest, kryjący się w rzece. Mało?

No to na naszych bohaterów czekają świąteczne, a dokładniej kolędowe zmagania, poszukiwanie pieniędzy i tężyzny fizycznej,. Puszczenie latawców i wiele, wiele więcej. Wędkowanie też. I, co gorsza, Donald po uderzeniu w głowę wpadnie w szał piromani. A na tym nie koniec!

Baśniowa kolekcja. Kopciuszek i inne baśnie
Zbiorowe opracowanie0
Okładka ksiązki - Baśniowa kolekcja. Kopciuszek i inne baśnie

Mała, poręczna książeczka, a w niej trzy, pięknie ilustrowane, klasyczne historie, które pobudzą wyobraźnię i przeniosą dziecko w niesamowity, baśniowy...

Zbiorowe opracowanie0
Okładka ksiązki - Wielka księga pytań i odpowiedzi - Człowiek, ziemia, kosmos, zwierzęta, nauka, srodowisko

"Wielka Ksiega..." to ponad 400 zagadnień z rozległych dziedzin, takich jak m.in.: Wszechświat, odkrycia, zwierzeta, medycyna i ludzkie ciało, nauka i...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk