Jeż Jerzy, jeden z najpopularniejszych bohaterów współczesnego polskiego komiksu, wraca w wielkim stylu! Stworzona przez Tomka Leśniaka i Rafała Skarżyckiego postać zawsze była głosem młodego, zbuntowanego pokolenia, któremu socjologowie nadawali już różne nazwy, a które w komiksie odnalazło swoje frustracje i bolączki wykpione, ośmieszone, a przez to oswojone.
W przygodach Jeża Jerzego piętnowana jest głupota, nietolerancja i ksenofobia, a autorzy konfrontując bohatera ze skinami, niekompetentnymi dziennikarzami, pazernymi politykami, mafią a nawet Szatanem nie pozostawiają wątpliwości, po czyjej stronie jest jego sympatia.
Komiksy z Jerzym ukazywały się w m.in. w „Świerszczyku”, „Ślizgu”, „AQQ”, „Produkcie”, czy „Świecie Komiksu”, a najnowsze wydanie - pierwsze kompletne - zbiera wszystkie historie o kolczastym bohaterze, jakie kiedykolwiek powstały!
W tomie pierwszym kompletnego wydania "Jeża Jerzego" znajdują się albumy "Jeż Jerzy", "Wróg publiczny", "Egzorcysta" oraz masa dodatkowych ilustracji, szkiców, alternatywnych okładek, czy rysunkowych tributów innych rysowników.
Wydawnictwo: Kultura gniewu
Data wydania: 2018-09-13
Kategoria: Komiksy
Przeczytane:2018-10-15, Ocena: 5, Przeczytałem,
JEŻ JERZY POWRACA
Jeż Jerzy to zdecydowanie jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich serii komiksowych. Oczywiście, jeśli nie liczyć klasyki. Świadczy o tym chociażby fakt, że przygody niepokornego bohatera na deskorolce zostały przeniesione na taśmę filmową, a to nad Wisłą nie zdarza się często. Co więcej, film był nawet dość udany, o niebo lepszy od np. Tytusa, Romka i A’Tomka wśród złodziei marzeń, jeśli ktoś pamięta ten koszmarek, choć wybitną produkcją nikt by go nie nazwał. Teraz jednak, po latach nieobecności na rynku w komiksowej formie, nadszedł czas na pierwszy zbiorczy tom przygód Jeża. Jeśli więc jeszcze jakimś cudem nie czytaliście komiksów z jego przygodami, macie idealną okazję naprawić ten błąd. Szczególnie, że warto, bo to zdecydowanie opus magnum duetu Leśniak/Skarżycki, który dał nam chociażby Tymka i Mistrza.
Poznajcie Jeża Jerzego, miłośnika mocnych trunków, cycatych i głupiutkich dziewczyn i deskorolek. Żyjący w polskiej rzeczywistości bohater nie ma jednak lekko. Na drodze stają mu skinheadzi, dziennikarze, wszelkiej maści służby, politycy, gangsterzy (ale którzy to którzy?), a w końcu także sam Szatan. Jeż, jak to on, z każdej z tych przygód wyjdzie obronną ręką, ale nie bez obitej solidnie, kolczastej gęby.
Całość mojej recenzji na portalu NTG: https://nietylkogry.pl/post/recenzja-komiksu-jez-jerzy-dziela-zebrane-tom-1/