Jesteś kimś wyjątkowym 3. Relaksacje dla (nieco) młodszych dzieci

,,Wyobraź sobie, że..."

Nowa odsłona bestsellerowych ,,Relaksacji dla dzieci", tym razem w wersji dla nieco młodszych czytelników.

Unikalny zbiór historii dla dzieci, które potrzebują wyciszenia, relaksu i odpoczynku po trudnych chwilach. Wzmacniają poczucie pewności siebie i pomagają dostrzec najważniejsze wartości w życiu. Wizualizacje pomagają dotrzeć do spraw, uczuć i emocji, które czasami ciężko zwerbalizować, zwłaszcza młodszym dzieciom

Tak książka to nie tylko sposób na ćwiczenie relaksacji i wizualizacji, ale również narzędzie do pracy z dziećmi.

Informacje dodatkowe o Jesteś kimś wyjątkowym 3. Relaksacje dla (nieco) młodszych dzieci:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2023-11-29

Tagi: Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Jesteś kimś wyjątkowym 3. Relaksacje dla (nieco) młodszych dzieci

Jesteś kimś wyjątkowym 3. Relaksacje dla (nieco) młodszych dzieci - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-12-14, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Po raz kolejny mam okazję przekonać się, jak wiele dobra może dać książka. Czy raczej ile można osiągnąć z jej pomocą.

Dzieci w swoim dorastaniu mierzą się z wieloma różnymi problemami, mniejszymi i większymi. Wywołują one przeróżne emocje, z którymi mogą sobie nie radzić. A często sytuacje te wpływają także na rodziców, dokładając im trudności.

Jak wiemy ważne jest rozmawianie z dziećmi, omawianie trudnych sytuacji. A co powiecie na wyobrażanie sobie ich? Na przepracowanie w domowym zaciszu, w spokoju?

Pomocne tutaj będą relaksacje i wizualizacje. W książce autorstwa Martyny Brody znajdziemy wiele sposobów na wsparcie maluchów. A mogę śmiało napisać, że pomogą także rodzicom w odprężeniu się, złapaniu oddechu.

To książka do pracy z maluchami. Zawiera piękne opisy, które poruszają dziecięcą wyobraźnię, zabierają w podróż, gdzie może wydarzyć się wszystko czego tylko dziecko pragnie.

Podzielona została na dwie części. W pierwszej znajdują się trzy relaksacje ciała a w drugiej 13 wizualizacji. Moja ulubiona to "Supermoc odwagi" bo syna czeka wydarzenie, którego bardzo się boi a tu podany jest ciekawy sposób na oswojenie się z nim.

Wizualizacje zawierają także parę słów do rodziców bądź do dzieci, będących dodatkową pomocą w trudnościach.

Jest także opisana opcja do zasypiania, a więc zakończenie danej wizualizacji w sytuacji, gdy wykonujemy je wieczorem, tuż przed spaniem.

Przyznaję, że to niezwykle wyciszające i odprężające historie, pozwalające przywrócić równowagę przebodźcowanemu dziecku (i rodzicowi).

"Zamknij oczy, wyobraź sobie..."