Jeleniogórskie ciekawostki

Podtytuł: część pierwsza zawierająca opis sytuacji i położenia od wzniesienia miasta a także tego, co zdarzyło się do roku 1648, kiedy to zawarty został Pokój Westfalski. W szczególności jednak to, co opisują dawni jeleniogórscy uczeni w piśmie. //

Wśród kilku rękopiśmiennych kronik jeleniogórskich, zachowanych w zasobie Archiwum Państwowego we Wrocławiu, Oddział w Jeleniej Górze, jedną z najstarszych i najciekawszych jest Kronika Davida Zellera, napisana w latach 1720-1738, składająca się z 12 tomów.

Kronika do 1738 r. była w posiadaniu autora, a po jego śmierci została przekazana do biblioteki Szkoły Ewangelickiej w Jeleniej Górze, gdzie przechowywano ją do lat 30-tych XX w. Następnie została przejęta przez Miejskie i Powiatowe Archiwum w Jeleniej Górze (Stadt-und Kreisarchiv Hirschberg),które przeprowadziło jej konserwację i dodało nowe oprawy tekturowe. W 1945 r. przejęte wraz z całym zasobem przez Archiwum Miejskie w Jeleniej Górze, które w 1951 r. zmieniło nazwę na Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Oddział Terenowy w Jeleniej Górze. W drugiej połowie lat 50-tych XX w. włączono Kronikę do zespołu „Akta miasta Jeleniej Góry”, gdzie pozostają do dziś.

Trzy części Kroniki Zellera zostały wydane drukiem w Jeleniej Górze w latach 1720-1726.

Informacje dodatkowe o Jeleniogórskie ciekawostki:

Wydawnictwo: Ad Rem
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Hirschberger Merckwürdigkeiten