Wkrótce do Danii ma przylecieć chińska delegacja. Daniel Hartmann, analityk FE, Wojskowej Służby Wywiadowczej, odkrywa, że jeden z jej członków posługuje się fałszywą tożsamością. Sprawą zajmuje się oficer prowadząca Maja Birk, a Daniel próbuje zwerbować chińską doktorantkę Jię do zinfiltrowania grupy. Niewykluczone jednak, że ktoś Daniela uprzedził - ktoś szczególnie zainteresowany duńskim projektem badawczym dotyczącym dna morskiego u wschodnich wybrzeży Grenlandii.
Kim są ci ludzie i co knują? Czy Daniel może zaufać Jii Ling, która zdaje się uwikłana w śmiertelnie groźną podwójną grę? I czy Jia będzie mogła zaufać duńskim służbom, jeśli zdecyduje się postawić wszystko na jedną kartę i zmienić stronę?
Jedwabna sieć to nad wyraz aktualny, trzymający w napięciu duński thriller szpiegowski o mrocznych interesach i ludziach, którzy ryzykują życie w obronie Danii i Grenlandii.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2025-03-12
Tytuł oryginału: Skygger p Silkevejen
Książki sensacyjne... Coś dla Was? A może unikacie jak ognia?
U mnie było tak, że do sensacji przekonałam się w szkole podstawowej i to uczucie wciąż jest żywe. Niewątpliwie ożywia się jeszcze bardziej gdy w ręce wpadła książka w której aż tętni od akcji.
Natomiast jako nastoletnia czytelniczka przeczytałam książki, które dziś są klasyką tego gatunku. Regularnie sięgam po jakieś pozycję, które wzbudzą właśnie taki dreszczyk emocji jak lektury sprzed lat.
Dwójka głównych bohaterów, Maja i Daniel, mają jasno określone zadania, jednak czy są w stanie je zrealizować? Czy potrafią na chłodno kalkulować bilans zysków i strat?
Polityczne tło staje się dobrym filarem do zbudowania soczystej intrygi, jednak na plan pierwszy przebijają się ludzie i ich przeżycia.
Taką sensację bardzo lubię. Tu nie ma miejsca na stagnację, akcja pędzi od pierwszych stron i nie ma zamiaru zwalniać. Zdarzenia następują po sobie a czytelnik angażuje się coraz bardziej.
Duet Autorów nie tylko zaplanował mistrzowski fortel, ale bardzo zgrabnie wplótł w treść wątki obyczajowe. Dzięki temu bohaterowie zyskali ludzką twarz, a czytelnik może mieć do nich swoje własne emocje.
Bardzo podoba mi się ta powieść, mimo, że do #wartojakpieron trochę zabrakło. Jednak daję jej soczyste 7/10.
Przeczytane:2025-03-10, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)