JBuilder firmy Borland to ulubione środowisko programistyczne wielu programistów Javy, pozwalające na efektywne tworzenie złożonych aplikacji.
O technikach programowania w języku Java i związanych z nim specyficznych zagadnieniach traktuje wiele książek. Ta jednak koncentruje się bardziej na opisie JBuildera -- wbudowanych w niego możliwości, automatycznych kreatorów i narzędzi -- niż na samych kodach Javy. Opisuje wiele zaawansowanych zagadnień, takich jak: testowanie modułów, refaktoring, Java Server Pages, Enterprise JavaBeans, CORBA i dostęp do baz danych.
Opisano między innymi: Środowisko JBuilder, jego interfejs i możliwości dostosowania do własnych potrzeb Kreatory JBuildera: Screen Designer i Menu Designer Modelowanie w środowisku JBuildera, UML Testowanie modułów, debugowanie programów Refaktoring Przygotowanie aplikacji do wdrożenia Korzystanie z AWT i Swing Tworzenie formatek i elementów graficznych Korzystanie z plików i relacyjnych baz danych, DataExpress Tworzenie aplikacji sieciowych i JSP, korzystanie ze Struts Korzystanie z XML w JBuilderze Pisanie aplikacji opartych na EJB Tworzenie i wdrażanie oprogramowania z użyciem serwerów WebLogic i WebSphere Tworzenie aplikacji WWW (webservices), protokół SOAP Pisanie midletów Zespołowe tworzenie aplikacji
Jest to książka dla średnio zaawansowanych programistów Javy. Dzięki praktycznemu podejściu do omawianych tematów sprawi, że w szybkim tempie poznasz niuanse JBuildera i będziesz tworzył zaawansowane aplikacje efektywniej niż do tej pory.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2004-01-13