JBoss 4.0. Podręcznik administratora

Kompendium wiedzy o profesjonalnym serwerze aplikacji Proces instalacji i konfiguracji Tworzenie i udostępnianie aplikacji Administrowanie serwerem i zabezpieczanie go Technologia J2EE święci triumfy. Programiści na całym świecie stosują ją do tworzenia rozbudowanych aplikacji korporacyjnych i e-commerce. Jednym z integralnych elementów systemu zbudowanego w tej technologii jest odpowiedni serwer aplikacji. Na rynku dostępnych jest kilka platform komercyjnych i zyskujący na popularności produkt open-source -- JBoss. JBoss to w pełni profesjonalny serwer aplikacji J2EE, który dzięki bezpłatnemu dostępowi znacznie redukuje koszty wdrożenia systemów informatycznych. Oczywiście to nie jedyna zaleta JBossa -- trudno pominąć jego stabilność i bezpieczeństwo, wsparcie ze strony tysięcy użytkowników z całego świata i modułową budowę, która pozwala na szybkie dodawanie kolejnych usług. "JBoss 4.0. Podręcznik administratora" to wyczerpujące źródło informacji o najnowszej edycji JBossa. Autorami są twórcy JBossa, co gwarantuje wysoki poziom merytoryczny. Znajdziesz tu omówienie wszystkich zastosowań serwera oraz poznasz sposoby tworzenia i wdrażania aplikacji J2EE wykorzystujących komponenty EJB, serwlety, JMS i usługi sieciowe. Przeczytasz również o bezpieczeństwie serwera i aplikacji oraz obsłudze baz danych i transakcji. Książka zawiera szczegółowy opis jądra JBossa, technologii Hibernate oraz programowania aspektowego. Instalacja serwera Domyślna struktura katalogów Pliki konfiguracyjne JBossa Zastosowanie mechanizmów JNDI Obsługa transakcji EJB i serwlety Stosowanie usługi JMS Zabezpieczanie serwera JBoss Korzystanie z usługi Tomcat Mapowanie tabel baz danych na obiekty za pomocą Hibernate Programowanie aspektowe Poznaj architekturę serwera JBoss i skonfiguruj go tak,aby pracował z maksymalną wydajnością.

Informacje dodatkowe o JBoss 4.0. Podręcznik administratora:

Wydawnictwo: Helion