Jazda polska. Pierwszy bieg

W czasie poślizgu lepiej kręcić kierownicą jak najwięcej, czy jak najmniej? Czy jazda ekologiczna może być ekonomiczna? Kto jest lepszym kierowcą - mężczyzna czy kobieta (i dlaczego tak często mamy na ten temat błędne mniemanie)? Jak zminimalizować ryzyko utraty koła w ziejącej pośrodku drogi dziurze? Dlaczego najwięcej wypadków zdarza się latem i co możemy zrobić, żeby nam się to nie przytrafiło? Odpowiedzi na te pytania najlepiej poszukać w książce Kuby Bielaka. Doświadczony instruktor i prowadzący programu "Jazda polska" w TVN Turbo od lat uczy polskich kierowców, jak jeździć bezpieczniej, wygodniej i bardziej oszczędnie. Jego książka to dowód, że nauka bezpiecznej jazdy nie musi kojarzyć się ze stresem. Korzyść z lektury odniesie każdy - kierowca TIR-a i motocyklista, doświadczony kierowca i ten, który właśnie odebrał prawo jazdy. Fachowe porady Bielak przekazuje w przystępny, często też żartobliwy sposób. Obala motoryzacyjne mity, pokazuje, jak wiele możliwości ma kierowca w trudnej sytuacji, daje mnóstwo praktycznych wskazówek w każdym zakresie - od najlepszej wysokości zagłówka aż po sposoby na wydostanie się z głębokiej koleiny, a przy tym nie szczędzi czytelnikowi ciekawostek z historii motoryzacji. Nauka jazdy jeszcze nigdy nie była tak dobrą rozrywką.

Informacje dodatkowe o Jazda polska. Pierwszy bieg:

Jazda polska. Pierwszy bieg - opinie o książce

Avatar użytkownika - CicheBaBum
CicheBaBum
Przeczytane:2016-05-11, Ocena: 6, Przeczytałam,
Poradnik dla kierowców. "Realia dzisiejszych czasów dzielą kierowców na tych, którzy mieli wypadek samochodowy i tych, którzy takie zdarzenie mają jeszcze przed sobą."- cytat z książki i kolejny przemawiający do mnie osobiście: "Jeśli myślisz, że jesteś świetnym kierowcą, to znaczy, że czeka cię dużo pracy nad sobą." Kilka lat temu namiętnie oglądałam program Kuby Bielaka w TVN Turbo, dla tego kiedy zobaczyłam w sprzedaży. Ci, którzy mają nadzieję spotkać się z Kubą w atmosferze "Jazda polska"- nie zawiodą się. Kuba ma niepowtarzalny styl i poczucie humoru. Lekko ironizuje, moralizuje- chce wpłynąć na bezpieczeństwo naszych dróg- chwała mu za to. Nie jestem też kierowcą z dużym doświadczeniem i chciałam dowiedzieć się więcej o tym jak poruszać się na naszych drogach bezpiecznie i ekonomicznie. Znalazłam to! Nie zawiodłam się. Wyszło mi po lekturze książki, że po pierwsze mój instruktor na kursie to "fachmen" na szóstkę z plusem. Uczył mnie tego o czym pisał Kuba, jeśli chodzi o ekodrivingu- ekonomię jazdy ( mój instruktor miał węża w kieszeni i też to się przyczyniło do mądrej logiki i praktyki- nauki). Niestety kiedy zaczęłam jeździć po swojemu wiedza nabyta poszła w las i ( Kubo kochany- jeśli to czytasz- dziękuję!), ale już w trakcie czytania z niego wracała. Pozostanie, bo też jak napisał Kuba dzięki jeździe eko jesteśmy mniej zestresowani- wiele korzyści. Książka ( troszkę niestety) kolorystycznie ( niebieski- czerwony) przypomina mi podręczniki do nauki z kursu prawa jazdy ( zrobionego kilka lat temu zaledwie). Za to jest sporo zdjęć z planu programu Kuby, niekoniecznie na temat ;-). Książka w twardej okładce, oryginalnej fakturze, znajdziecie w niej po "wstępie" ( tak skrócone po mojemu działy): - "...trzy czynniki decydujące o bezpieczeństwie. Czy tylko trzy? - "Pozycja za kierownicą..." - "...jak ruszać, zmieniać biegi i hamować, żeby było bezpiecznie" - "Zakręt. Jak go pokonać?" - "Podstresowość i nadstresowość, czyli co się dzieje z samochodem w zależności od obciążenia i rodzaju napędu" - "Ecodriving..." - "Cztery pory roku, czyli dni ryzyka na polskiej drodze" - "Opony..." - "...- rzecz o motocyklach" - "Kobieta kontra mężczyzna..." Poradnik przyda się młodym kierowcom, nie skażonym trwałymi, złymi nawykami lub tym którzy po kolizji/ wypadku chcą wpłynąć na jakość kierowania swoim pojazdem, którzy chcą się samodoskonalić, zainteresowanym ekologiczno- ekonomiczną jazdą, instruktorom jazdy, którzy mogą zabłysnąć zasobem swojej wiedzy przed kursantami ( podwyższyć tym samym jakość swoich usług, zwiększyć konkurencyjność firmy). Przyda się ogólnie tym, którzy wiedzą, że wszystkiego nie wiedzą. A się dowiedzą:-) Polecam.