Java i XML. Wydanie III

Praktyczne zastosowania możliwości języka XML w aplikacji Java Z jakich elementów składa się XML? W jaki sposób przetwarzać pliki XML w aplikacjach Javy? Jak tworzyć własne kanały RSS? Jesteś programistą Javy i chcesz wykorzystać w swoich aplikacjach technologię XML? Zainteresowała Cię technologia AJAX? Zamierzasz tworzyć własne kanały RSS i podcasty? Java i XML są niemal stworzone do wzajemnej współpracy. W XML tworzy się pliki konfiguracyjne dla aplikacji Javy, zbiory danych i wiele innych elementów. AJAX, bazujący w dużej mierze na języku XML, pozwala na stworzenie eleganckich i wygodnych interfejsów użytkownika dla aplikacji przeglądarkowych. Wiedza o tym, jak efektywnie połączyć XML z Javą, pomoże Ci w budowaniu nowoczesnych programów. "Java i XML. Wydanie III" to podręcznik, po przeczytaniu którego staniesz się ekspertem w zakresie wykorzystywania możliwości języka XML. Czytając go, poznasz podstawy języka XML, sposoby przetwarzania plików XML w aplikacjach Javy za pomocą API SAX, DOM, StAX, JDOM i dom4j, a także najnowszych wersji JAXP i JAXB. Dowiesz się, jak tworzyć kanały RSS, witryny Web 2.0 i własne podcasty. Przeczytasz także o technologii AJAX i nauczysz się budować z jej wykorzystaniem interfejsy użytkownika dla swoich aplikacji. Elementy języka XML Walidacja dokumentów XML Przetwarzanie plików XML za pomocą SAX Wykorzystanie innych technologii do obróbki plików XML Wiązanie danych w JAXB Tworzenie kanałów RSS Transformacja XML na HTML za pomocą JSP Korzystanie z mechanizmów AJAX Wykorzystanie danych XML w języku ActionScript 3.0 Twórz nowoczesne aplikacje, wykorzystując XML

Informacje dodatkowe o Java i XML. Wydanie III:

Wydawnictwo: Helion