Jedna wygrana walka nie oznacza zwycięstwa. Nadszedł czas na ostateczną próbę!
Turniej odbywający się w Akademii Olimpii odmienił życie Kassandry. Dziewczynie udało się go przetrwać i odkryć w sobie zaskakującą moc. Niespodziewanie zbliżyła się również do Holdena - swojego dawnego wroga, a obecnie najbardziej zaufanego sojusznika. Zakończenie turnieju nie oznacza jednak dla ich dwojga końca walki. Kassandra i Holden zostają zmuszeni do podjęcia się misji uwolnienia z Podziemia Alexandra, syna Zeusa.
Wykonanie zadania będzie wymagało od pary półbogów pełnego zaufania sobie nawzajem. Ich wrogowie są blisko, a nieliczni sojusznicy są wystawieni na wielkie niebezpieczeństwo.
Aby uwolnić Alexandra, Kassandra i Holden będą musieli nie tylko stawić czoła przerażającym strażnikom Podziemia, ale także zmierzyć się z własnymi i niepewnościami. Z każdym krokiem, jaki podejmują, rodzące się między nimi uczucie zostanie wystawione na coraz cięższą próbę. Czy jej podołają?
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-10-16
Kategoria: Dla młodzieży
Czy tym razem wiosna okaże się czasem nadziei i nowych początków? Ida nie lubi wiosny, która kojarzy jej się tylko z trudnymi wydarzeniami z przeszłości...
Czy jesteś gotowa na przekroczenie własnych granic? Rozpoczęcie nauki na Uniwersytecie Walta Whitmana w Bostonie to dla Gai idealna okazja, aby odciąć...
Przeczytane:2024-11-04, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Pierwszy tom błyskawicznie skradł moje serce, dlatego z ogromnym entuzjazmem sięgnęłam po kontynuację. Tym razem akcja dotyczy ekstremalnej, odgórnie skazanej na porażkę misji głównych bohaterów - Kassandra i Holden muszą uwolnić z Podziemia Alexandra, zmarłego syna Zeusa. Nie mogą liczyć na pomoc innych bogów, muszą również być czujni i uważać na grożące im niebezpieczeństwo ze strony groźnej Hery. Sama akcja nie jest już może tak żwawa jak w tomie pierwszym, zdecydowanie jednak nie można odmówić jej nieobliczalności i oryginalności. Spotykamy również więcej mitologicznych postaci, nadających lekturze wyjątkowego, specyficznego charakteru, za który tak bardzo kochamy powieści z tego gatunku. Bezsprzecznie, fani przygód i mitycznych klimatów ponownie będą zachwyceni!
Początkowo zdawać się może, iż drugi tom nie będzie tak otumaniającym koktajlem emocjonalnym, ale to tylko manipulacja zdolnej pisarki. Historię rozpoczyna delikatnie i subtelnie, by uśpić czujność czytelnika, po czym zaatakować z podwójną mocą. Dalsza akcja już nie daje ani chwili wytchnienia, nim czytający zdąży ostudzić nerwy i skołatane serce, ponownie uderza zarazem przytłaczając, jak i skutecznie podnoszą adrenalinę. Czy naszym bohaterom uda się uwolnić przyjaciela z macek śmierci? Czy pokonają bezwzględne stwory, których zadaniem jest zatrzymanie chłopaka w podziemiach i skazanie misji Kassandy i Holdena na niepowodzenie? A wreszcie, czy nasza czarownica osiągnie wreszcie apogeum mocy i jak brzmi tajemnicza przepowiednia, która tak bardzo przeraziła mieszkańców Olimpu? Zapewniam, że przepadniecie na kartach tej fascynującej opowieści i podobnie jak ja, pochłoniecie ją z wypiekami na twarzy, dosłownie na jeden raz!
,,Jasność, która nas rozdzieliła" to znakomita kontynuacja, równie porywająca i fascynująca, wciągająca do swej fantastycznej, wyjątkowej rzeczywistości i fundująca błogi relaks. Jeszcze więcej magii, rozwijające się uczucie między głównymi bohaterami, niebezpieczna misja, a przede wszystkim mitologiczny klimat, który zapewnia niesamowitą literacką przygodę! Moc silnych wrażeń gwarantowana! Polecam gorąco!?