Troje przyjaciół przeprowadzi Cię przez swoje najlepsze japońskie przepisy dzięki ekspresyjnym, humorystycznym ilustracjom!
Gotowanie powinno być przyjemnością, a ta wyjątkowo ciekawa książka kucharska dla początkujących jest pełna zabawnych i dowcipnych ilustracji. Japońskie gotowanie z mangą zaczęło się jako Gourmand Gohan, odręcznie napisana i zilustrowana książeczka, która krążyła między przyjaciółmi współautorów w Barcelonie. Każdy autor ma unikalne podejście do przygotowywania japońskich potraw, ale wszyscy z taką samą pasją podchodzą do kwestii jedzenia, które łączy ludzi.
Prostym przepisom, krok po kroku objaśniającym przygotowywanie potraw, towarzyszą ręcznie rysowane ilustracje oraz komentarze na każdej stronie, dzięki czemu tę pozycję czyta się bardziej jak powieść graficzną niż jak typową książkę kucharską. Informacje o japońskiej kulturze i tradycyjnej kuchni są zaprezentowane w urzekającej i przystępnej formie, dzięki czemu poznawanie nowego stylu gotowania jest zarówno nauką, jak i rozrywką. Barwne ilustracje i przedstawione w formie komiksu historie przypadną do gustu najprawdziwszym smakoszom, ale również eksperymentującym szefom kuchni.
Wśród przepisów znajdziecie:
okonomiyaki: japońską pizzę – tempurę z dorsza
shōgayaki: smażoną wieprzowinę z imbirem
pierożki z szynką i serem
oraz 55 innych potraw!
Trzej domowi kucharze podbili świat japońskiej kultury jedzenia – a teraz, dzięki opowieściom i przepisom zawartym w tej książce, możesz zrobić to również Ty i Twoi przyjaciele.
Wydawnictwo: Kotori
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 128
Przeczytane:2020-10-21, Ocena: 4, Przeczytałem,
KSIĄŻKA KUCHARSKA Z MANGĄ W TLE
Trudno powiedzieć, bym szczególnie lubił gotować, choć zdarza mi się coś czasem upichcić, a i nawet poeksperymentować na tym polu. Ale jestem fanem dobrych mang, uwielbiam serię „Kulinarne pojedynki” i przede wszystkim cenię sobie azjatycką kuchnię, którą zajadam się mniej lub bardziej regularnie właściwie od późnego dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że na niniejszą pozycję rzuciłem się z ochotą i… absolutnie nie żałuję, bo to ciekawa książka kucharska, która w prosty sposób uczy nas gotowania orientalnych potraw, bawiąc przy tym mangowymi dodatkami.
O fabule trudno jest tu właściwie cokolwiek powiedzieć, ale pewne wstawki komiksowe są, więc… Wszystko tak naprawdę sprowadza się do historii o trzech przyjaciołach, którzy z pasji stworzyli coś o nazwie „Gourmand Gohan” – książkę o japońskim gotowaniu, która krążyła jedynie wśród znajomych. Idea ta ewoluowała jednak w profesjonalnie wydaną publikację „Japońskie gotowanie z mangą”, która w prosty sposób miała przybliżyć czytelnikom kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni. Prosty, zabawny, ale jednak gwarantujący kulinarny sukces.
I tak oto w ręce czytelników trafia liczący 128 stron tom, który prezentuje nam niemal sześćdziesiąt przepisów na zarówno te najsłynniejsze, jak i mniej znane dania. Wiecie, jak zrobić japoński omlet? Chcecie spróbować japońskiej pizzy albo zupy miso w różnych odsłonach? A może marzy Wam się dobre sushi? Chcecie yakiudonu? Tempury z ryb i warzyw? A może czekoladek z zieloną herbatą i kasztanami? A to tylko kilka z przepisów, jakie tu na Was czekają.
https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/10/japonskie-gotowanie-z-manga-alexis.html