Janusz Kaczmarek. Cena władzy

Kim jest Janusz Kaczmarek? Podejrzanym czy kozłem ofiarnym? Mężem stanu czy narzędziem w rękach PiS? Fachowcem, który nigdy nie chciał być politykiem, czy też jednym z budowniczych państwa policyjnego, który w końcu padł jego ofiarą? A może prawda jak zwykle leży pośrodku?Wywiad z Januszem Kaczmarkiem to wnikliwy obraz rządów PiS, oglądanych od kulis. Z jego wypowiedzi wyłania się świat ludzi zależnych od siebie nawzajem i uzależnionych od władzy, za którą są gotowi zapłacić każdą cenę. Janusz Kaczmarek (ur. 1961)Prawnik, prokurator i polityk. Autor wielu publikacji prawniczych, w tym książek o tematyce związanej z porwaniami dla okupu. Od 31 października 2005 do 8 lutego 2007 był Prokuratorem Krajowym, następnie od 8 lutego do 8 sierpnia 2007 Ministrem Spraw Wewnętrznych i Administracji w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. W sierpniu 2007 został zdymisjonowany, a następnie zatrzymany pod zarzutem utrudniania śledztwa i składania fałszywych zeznań w sprawie prowokacji CBA w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego zatrzymanie zostało uznane przez sąd za nielegalne i bezprawne. Janusz Kaczmarek wycofał się z życia politycznego. Marek BalawajderDziennikarz, absolwent wydziału Politologii i Nauk Społecznych UJ. Pracował w Echu Krakowa i Życiu . Od roku 1997 stale związany z Radiem RMF, w którym zaczynał jako reporter, by po kilku latach zostać szefem oddziałów lokalnych. Wraz z Romanem Osicą stworzył dział śledczy w Radiu RMF. Roman OsicaDziennikarz śledczy, studiował na wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. Karierę zawodową rozpoczął w 1995 roku w Polskim Radiu, pracował także w Radiostacji. Od roku 1999 dziennikarz warszawskiego oddziału RMF FM, gdzie współtworzy dział śledczy.

Informacje dodatkowe o Janusz Kaczmarek. Cena władzy:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka