Jan Paweł II. Nie lękajcie się

Pierwszy tom kolekcji przybliżającej dzieje świata przez pryzmat historii papiestwa. Przywódcy Kościoła katolickiego byli i są osobami o wielkich wpływach, dyplomatami, negocjatorami, przywódcami wojskowymi i przewodnikami duchowymi, lecz także zwyczajnymi ludźmi stojącymi w obliczu własnego przeznaczenia.

W pierwszym tomie przedstawiamy sylwetkę Jana Pawła II, pierwszego papieża z Europy Wschodniej, który był świadkiem i uczestnikiem najważniejszych wydarzeń XX wieku: konfliktów zbrojnych, koszmaru nazizmu i obozów zagłady, zimnej wojny, powstania żelaznej kurtyny, upadku Muru Berlińskiego, rozpadu ZSRR, postępującej globalizacji... Jako następca świętego Piotra nie ustawał w dążeniu do pojednania między narodami i religiami, podróżując po świecie i spotykając się z przywódcami politycznymi i religijnymi, dysydentami i osobami prześladowanymi z powodu przekonań i wiary.

Komiks napisał francuski scenarzysta komiksowy Dobbs, specjalizujący się w komiksach historycznych (,,Francois 1") oraz komiksowych adaptacjach znanych światowych powieści (,,La Guerre des Mondes", ,,L'Île du docteur Moreau"). Rysunki stworzył włoski artysta Fabrizio Fiorentino, współpracujący m.in. z Marvelem (,,Spider-Man") i DC Comics (,,Batman, Catwoman"). Konsultantem historycznym serii oryginalnej jest Bernard Lecomte, dzienikarz, publicysta, slawista, uznawany za jednego z najlepszych francuskich znawców tematyki Europy Środkowo-Wschodniej i Watykanu.

Informacje dodatkowe o Jan Paweł II. Nie lękajcie się:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-05-20, Ocena: 4, Przeczytałem,

KAROL, CZŁOWIEK KTÓRY ZOSTAŁ PAPIERZEM

Chociaż koronawirus zmusił wydawców do zmian w ich ofertach, Egmont w maju nie zostawił swoich czytelników z niczym. Nie dość, że wypuścił na rynek kilka zapowiadanych pozycji – lista okazała się mocno okrojona, ale jednak – to jeszcze zdecydował się na zapoczątkowanie nowej serii. „Papieże w historii”, bo o niej mowa, to cykl mający przybliżyć nam najważniejsze głowy kościoła, ich dzieje i dokonania. Na pierwszy ogień zaś ukazują się – oczywiście – biografia naszego rodaka, Jana Pawła II i Leona Wielkiego. Ja przyglądam się dziś pierwszej z nich i muszę przyznać, że to udany, bardzo ładnie ilustrowany komiks, który ma szansę spodobać się nie tylko miłośnikom tematu.

Karol Wojtyła. Jan Paweł II. Pierwszy w dziejach papież z Europy Wschodniej, jedyny papież Polak. Jedna z najdłużej rządzących głów w dziejach kościoła. Nie miał lekkiego życia, brał udział w wielkich wydarzeniach XX wieku albo był ich świadkiem. Druga Wojna światowa, obozy koncentracyjne, nazizm, komunizm, zimna wojna, upadek Muru Berlińskiego – to tyko niektóre z nich. Kiedy zasiadł w Stolicy Piotrowej, dążył do pokoju między narodami, budowani mostów pomiędzy różnymi religiami i wyznaniami, podróżował po cały świecie, jak żaden z dotychczasowych papieży, spotykał się z ludźmi i niósł swoje przesłanie. Przesłanie wciąż aktualne i przede wszystkim żywe nie tylko w sercach i umysłach jego rodaków.

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/05/papieze-w-historii-jan-pawe-ii-nie.html

Peppa Pig. Peppa Pig. Zagraj Ze Mną. Zabawa przez cały rok.
Okładka ksiązki - Peppa Pig. Peppa Pig. Zagraj Ze Mną. Zabawa przez cały rok.

Bogato ilustrowane opowiadanie będzie świetnym wprowadzeniem do zabawy. Potem zrobi się jeszcze ciekawiej - gdy dziecko zacznie poszukiwać postaci i...

Włoski Fiszki PLUS dla średnio zaawansowanych 1
Okładka ksiązki - Włoski Fiszki PLUS dla średnio zaawansowanych 1

Włoski Fiszki PLUS dla średnio zaawansowanych 1 (B1) to pakiet będący częścią rozbudowanego systemu nauki, dzięki któremu szybko i skutecznie nauczysz...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk