James Dean Legenda

Marz, jakbyś miał żyć wiecznie. Żyj, jakbyś miał umrzeć dzisiaj. James Dean Aktorstwo to najsamotniejszy zawód na świecie. Człowiek jest sam na sam ze swoją koncentracją i wyobraźnią i tylko na nich można się oprzeć. Niełatwo być dobrym aktorem. Jeszcze trudniej być człowiekiem. Chcę zdążyć zostać jednym i drugim. James Dean Był klasycznym gwiazdorem kina – buntownikiem, który żył szybko i umarł młodo. Los nie poskąpił mu wyglądu, stylu, talentu i pazura, które wywarły wpływ na całe pokolenie. Jego tragiczna przedwczesna śmierć za kierownicą porsche w wypadku samochodowym w 1955 roku pozbawiła przemysł filmowy niezwykłego, unikalnego aktora. Ta oficjalna biografia jest świadectwem jego życia, kariery i nietuzinkowej spuścizny bogato ilustrowanym zdjęciami pochodzącymu często z prywatnej kolekcji rodziny Deana. George Perry analizuje w książce błyskawiczną drogę młodego gwiazdora do sukcesu, ukazuje prawdziwą historię krótkiej, ale niezapomnianej kariery filmowej. Los obdarzył nas Jimmym, a jego obdarzył geniuszem. Natalie Wood To najwspanialszy aktor i gwiazdor, jakiego znałem… Udało mu się uchwycić ową chwilę młodości, chwilę, kiedy wszyscy rozpaczliwie szukamy samych siebie. Dennis Hopper Mój Jim to dobry chłopak. Dobry chłopak i jestem z niego dumny. Niełatwo go zrozumieć, o, nie. Niełatwo go zrozumieć. Ale to facet, jak się patrzy, i zostawi po sobie ślad. Zważ na moje słowa, mój chłopak zostawi po sobie ślad. Winston Dean

Informacje dodatkowe o James Dean Legenda:

James Dean Legenda - opinie o książce

Avatar użytkownika - hiagupirate
hiagupirate
Przeczytane:2016-04-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2016,
Wciągająca biografia, chciało się ja czytać, śledząc kolejne losy aktora. Nie znałam wcześniej jego historii, poruszyła mnie opowieść o wypadku i o tym jakie wrażenie zrobił na ówczesnych znawcach kina.
Rok szarańczy
Terry Hayes