Jakie zwierzę wybrać

Bogato ilustrowana, zabawna książka, która wprowadza dzieci w tematykę zwierząt domowych. Niezależnie od okoliczności pojawienia się pupila w domu, trzeba się na to dobrze przygotować, a zwłaszcza - przygotować dzieci.

Domowy zwierzak może stać najlepszym przyjacielem, pozytywnie wpłynąć na rozwój dzieci, ale i wprowadzić sporo zamieszania w życiu całej rodziny. Dlatego decyzję trzeba podjąć świadomie i odpowiedzialnie, analizując wszelkie za i przeciw oraz realnie oceniając swoje możliwości.

Niektóre zwierzęta wymagają bardzo troskliwej opieki, inne potrzebują dużych przestrzeni, ich utrzymanie może być kosztowne, albo będzie zajmowało mnóstwo czasu.

Do dzieci jednak racjonalne argumenty nie przemawiają tak jak wariackie ilustracje i zabawne teksty, uruchamiające wyobraźnię. Czytając książkę ,,Jakie zwierzę wybrać" maluchy będą się zaśmiewać, ale przy okazji poznają podstawowe potrzeby konkretnych gatunków i uświadomią sobie, że decydując się na adopcję zwierzaka, zostaje się jego opiekunem. I to do końca życia, na dobre i na złe.

o Treść i forma dostosowana do przedszkolaków

o Krótkie teksty i zabawne ilustracje

o Zwięźle i dowcipnie opisane potrzeby różnych gatunków

o Książka pomaga podjąć odpowiednią (i odpowiedzialną) decyzję

Polecamy też:

,,Między nami ząbkami"

Informacje dodatkowe o Jakie zwierzę wybrać:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-02-28
Tytuł oryginału: Pick a pet

Kup książkę Jakie zwierzę wybrać

Jakie zwierzę wybrać - opinie o książce

Chyba każdy rodzic chociaż raz usłyszał od swojego dziecka prośbę o posiadanie jakiegoś zwierzątka, najczęściej pada tutaj słowo pies, ale też kot, chomik albo chociaż rybka. Niestety większość dzieci nie wyobraża sobie, jaki to jest obowiązek posiadania zwierzęcia, nawet zwykły wyjazd na wakacje to już problem, ponieważ musimy myśleć o wszystkich członkach rodziny.
Akademia Mądrego Dziecka, jak zawsze wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i właśnie pojawiła się świetna książka o tym, jakie charaktery mają dane zwierzęta, dzięki czemu można je lepiej poznać. Jakie zwierzę wybrać to książka o pieskach, kotkach, konikach, ptaszkach, rybkach i jeszcze innych stworzeniach, o których marzą dzieci. Pokazane tutaj mamy zwierzęta, które możemy trzymać w domu, ale też takie, dla których trzeba zbudować odpowiednie zagrody, są też takie, które możemy obserwować za darmo jak motyle czy mrówki. Do każdego zwierzęcia mamy krótką adnotację, więc na każdej stronie znajduje się ich całkiem sporo, a do tego mamy naprawdę przeurocze obrazki.
Jest to książka idealna dla fanów zwierząt, ja mam w domu dwójkę dzieci, które wciąż marzą o małym piesku, pomimo tego, że jednego już mamy tylko dużego oraz o puchatych kotkach. Spędziliśmy bardzo fajnie czas na czytaniu, oglądaniu oraz opowieściach, jakie imię byśmy nadali danemu zwierzątku i cobyśmy z nim robili, padły również deklaracje dzieci, o dobrym opiekowaniu się swoim przyjacielem, ale ja uważam, że to jeszcze nie ten etap.
Pewnie będziemy sobie do tej książki wracać nie raz, bo jest naprawdę ciekawa i mam nadzieję, że pomoże ona znaleźć niezdecydowanym osobom zwierzątko, które zamieszka w ich domu.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2024-03-01, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Jakie zwierzę wybrać" to kolejna książka z serii, którą uwielbiamy: Akademia Mądrego Dziecka. Tym razem poznamy wiele zwierząt, które można przygarnąć do domu.

Pięknie wydana książka uświadamia małym miłośnikom dzieci, że zwierzęta są zarówno małe jak i duże. Wymagające większej opieki, a czasami większej przestrzeni. Niektóre lubią biegać, a inne przytulać się. Przy wyborze zwierzątka powinniśmy zastanowić się również czy chcemy by brało ono udział w różnych konkursach czy raczej by było towarzyszem naszych zabaw.

W książce znajdziemy bardzo dużo gatunków zwierząt, które można posiadać w domu. Kotki, pieski, patyczaki, króliki, żółwie, a nawet pająki. Wybór jest ogromny. Na końcu książki znajdziemy słowniczek zwierząt domowych z ich krótkim opisem.

Książka idealna jest dla dzieci, które marzą o tym by mieć jakieś zwierzaka w domu, ale nie wiedzą za bardzo na jakiego zdecydować się. Podpowie jak danym pupilem opiekować się, co = robić, a do lepiej unikać by mu nie zaszkodzić.

Książka posiada wiele kolorowych ilustracji, krótkie teksty odpowiednie dla przedszkolaków, ciekawe i zabawne opisy poszczególnych gatunków. Jest na pewno wartościową książką, która pokaże, że decydując się na adopcje zwierzaka trzeba dobrze się przygotować.

W serii również ukazała ,,Między nami ząbkami".