Jak zostać swoim terapeutą. Teoria i praktyka panowania nad mózgiem i emocjami

Poznaj swój mózg i zrozum, co się z Tobą dzieje.

To naprawdę ułatwia życie!

Skuteczny przybornik z narzędziami, dzięki którym nauczysz się, jak okiełznać rozpalone emocje, pozbyć się negatywnych myśli i poprawić komfort własnego życia.

Emocje i zjawiska takie jak: niepokój, lęk, stres, konfliktowość, impulsywność, gniew, depresja, brak pewności siebie są często wynikiem pracy naszego mózgu. Aby je wyciszyć, musimy zapanować nad własnym umysłem, zrozumieć jego funkcjonowanie i nauczyć się na niego wpływać. Autorzy - neuropsycholożka i psychoterapeuta - w swojej książce łączą teorię z praktyką, dzięki czemu możemy nauczyć się, jak radzić sobie z momentami słabości. W przeciwieństwie do wielu książek o rozwoju osobistym, ta nie opiera się na jednej cudownej recepcie, ale sięga po teorie i metody stosowane w neuronauce i pokazuje, jak w praktyczny oraz odpowiedni sposób używać ich w konkretnych sytuacjach.

Poznaj techniki i sposoby samodzielnej pracy z emocjami, aby łatwo przejąć kontrolę nad swoim życiem.

Anne-Hélene Clair jest doktorem neuropsychologii i psycholożką w Instytucie Mózgu paryskiego szpitala Pitié-Salpetriere.

Vincent Trybou jest psychologiem i psychoterapeutą, specjalistą od terapii poznawczo-behawioralnej; praktykuje w paryskim Ośrodku Zaburzeń Lękowych i Nastroju (CTAH).

Informacje dodatkowe o Jak zostać swoim terapeutą. Teoria i praktyka panowania nad mózgiem i emocjami:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2023-06-28
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: DEVENEZ VOTRE PROPRE PSY. Une neuroscientifique, un thérapeute: Théorie et pratique pour contrôler v

Tagi: Poradniki praktyczne

Kup książkę Jak zostać swoim terapeutą. Teoria i praktyka panowania nad mózgiem i emocjami

Jak zostać swoim terapeutą. Teoria i praktyka panowania nad mózgiem i emocjami - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2023-07-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2023,
Nikt nie zaprzeczy, że wszelakie emocje i zjawiska, wśród, których można wymienić m.in. niepokój, stres, lęk, gniew, depresja są wynikiem działania mózgu. Aby móc je wyciszyć musimy nauczyć się zapanować nad naszym umysłem i wiedzieć jak on funkcjonuje. Autorzy w swojej książce łączą praktykę z teorią, dzięki czemu mamy możliwość poznania sposobów radzenia sobie ze słabszymi momentami. To nie pierwsza lepsza książka, którą przeczyta się, odłoży na półce i zapomni. Nie. Tej książki nie czyta się, ale dogłębnie studiuje. Osobiście do niektórych fragmentów wracałam wielokrotnie i z uwagą starałam się ,,wgryźć'' w czytany materiał. Było to niezwykle istotne, bo informacje w niej zawarte są nie tylko ciekawe, ale mogą sprawić, że w znacznym stopniu wzrośnie komfort naszego życia. Dlaczego? To proste! Czytając ją uczymy się mechanizmów działania naszego mózgu a przez to będziemy bardziej świadomi jego reakcji w konkretnych sytuacjach. A wszystko to dzięki wskazówkom rozsianym na poszczególnych stronnicach niniejszej książki. Z pewnością te wszystkie walory sprawiają, że do książki Jak zostać swoim terapeutą. Teoria i praktyka panowania nad mózgiem i emocjami będziemy wracać wielokrotnie. Z pewnością niniejsza książka ma szanse stać się podporą w trudach codzienności, bo pozwala lepiej zrozumieć siebie i swoje emocje.
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;